LPY:n Partanen: Viedäänkö meitä Neuvostoliittoon?
Lääkäripalveluyritykset ry:n Ismo Partanen kritisoi voimakkaasti THL:n yksikanavaista rahoitusmallia, josta puolestaan HUS:n Aki Lindèn innostui kovasti.
– Yhden kanavan rahoitusmallia testattiin ihmiskokein Neuvostoliitossa. Tuottiko se terveydenhuoltoon oikeudenmukaisuutta, takasiko palvelujen laadun ja vaikuttavuuden? kysyy THL:n rahoitusraportin lukenut Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) toiminnanjohtaja Ismo Partanen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijaryhmän uunituoreen raportin mukaan terveydenhuollon rahoituksesta vastaavat alueelliset organisaatiot vastaisivat myös palvelujen järjestämisestä. Raha seuraisi asiakasta, ja sairausvakuutuskorvaukset poistuisivat.
Suomeen syntyisi 12–15 alueellista sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajaa, joiden asukaspohja olisi mielellään vähintään 200 000 ihmistä. Näille “terveyspiireille” ohjautuisivat kaikki tarpeelliset varat ja valta päättää, millaisilta palveluntuottajilta sosiaali- ja terveyspalvelut ostetaan. Sairausvakuutus jäisi unholaan, minkä uskotaan piristävän yksityisen sektorin hintakilpailua.
– On pöyristyttävää, että raportissa verrataan sairaanhoitovakuutusta elinkeinotukeen yksityisille lääkäriasemille, ihmettelee LPY:n Ismo Partanen.
– Sillä logiikalla toimeentulotuki olisi elinkeinotukea vähittäiskaupalle ja opintotuki elinkeinotukea kirjakaupoille, Partanen huomauttaa.
Partasesta on erityisen kummallista, että THL:n raportin ehdotukset tavallaan tasaisivat kurjuutta. Vapaaehtoisen työterveyshuollon palveluiden sairausvakuutuksen poistaminen romahduttaisi nykyisen työterveyshuollon.
– Miksi halutaan lopettaa ne suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän osat, jotka toimivat nyt potilaiden näkökulmasta hyvin, eli esimerkiksi työterveyshuolto? kummastelee Partanen.
Samaa kysyy Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve raporttia kommentoidessaan .
Aki Lindén: HUS haluaa kokeilla
THL:n esitykset menevät seuraavaksi stm:n vetämän palveluiden järjestämistä pohtivan työryhmän ruodittaviksi. Sen väliraportti on tulossa vuodenvaihteessa. Stm:n esittämää aluemallia on jo tarjoutunut kokeilemaan 16 aluetta, ja valinnat tehdään lähiviikkoina.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaja Aki Lindén innostui kokeilusta ja ilmoitti torstaina, että HUS voisi olla pilottina.
– Minusta tämä on painavimpia puheenvuoroja viime vuosien terveyspolitiikassa, Lindén kirjoittaa blogikirjoituksessaan, joka on tänään julkaistu HUS:n verkkosivulla.
Ulla Järvi
Keskustele aiheesta Lääkärilehden keskustelutaululla.