Luottamusmiehet eivät saa tietoa
THL:n irtisanomisten ympärille on kehittynyt erikoinen tilanne. Irtisanotut 81 työntekijää saivat tiedon viime viikon lopulla, mutta luottamusmiehille listoja irtisanotuista ei ole annettu.
Lääkäreiden luottamusmies Markus Perola kertoo, että työnantaja pyysi luottamusmiehiltä tietoja liittoihin kuuluvista ja lupasi kertoa liittoihin kuuluvien irtisanottujen nimet.
- Emme voi antaa työnantajalle järjestäytymistietoja, joten olemme pattitilanteessa, Perola arvioi.
Luottamusmiehillä on oikeus saada tiedot kaikista irtisanotuista. Perola toivoo, että näin tuleekin tapahtumaan - kunhan tilanne selkenee.
Irtisanottujen joukossa on tiettävästi ainakin kaksi lääkäriä.
Voimakkaimpien leikkauksien kohteeksi ovat joutuneet alkoholitutkimus, Turun väestöntutkimuskeskus ja molekyylilääketieteen tutkimus. Kaiken kaikkiaan irtisanomisilla, muilla henkilöstösäästöillä ja toimintamenosäästöillä on tarkoitus päästä 5,6 miljoonan euron säästöihin.
Perola kertoo, että esimiehet ovat säästyneet irtisanomisilta, mutta hallintoa on leikattu siinä missä tutkimustakin.
Leikkausten lopulliset vaikutukset THL:n henkilöstöön selviävät viimeistään puolen vuoden kuluessa. Irtisanotuilla on pisimmillään puolen vuoden irtisanomisaika, jonka aikana selvitään työllistymiskeinoja, eläköitymis- ja koulutusmahdollisuuksia. Työnantaja on tarjonnut myös erilaisia tukipaketteja.
Perola kertoo, että ulkopuolisella rahoituksella ja muilla uudelleenjärjestelyillä pyritään saamaan mahdollisimman monelle nyt irtisanotulle töitä THL:sta.
- Luottamus valtion maineeseen hyvänä työnantajana on näiden irtisanomisten jälkeen aika lailla mennyttä, Perola arvioi.