Marjat pitävät aivot terässä
Laaja kohorttitutkimus tukee sitä näkemystä, että marjojen antosyaniineista on hyötyä ikääntyvien kognitiiviselle toiminnalle.
Annals of Neurologyssa julkaistun tutkimuksen mukaan marjojen syöminen parantaa yli 70-vuotiaiden naisten muistia. Kaksi annosta mustikoita tai mansikoita viikossa hidastaa kognitiivisen toiminnan heikkenemistä jopa 2,5 vuodella.
Hyödyn taustalla lienevät flavonoidien kemialliseen ryhmään kuuluvat antosyaniinit, joiden tiedetään pystyvän läpäisemään veri-aivoesteen ja vaikuttavan oppimiseen sekä muistiin liittyviin aivoalueisiin. Antosyaniineja on etenkin punaisissa, sinisissä ja violeteissa marjoissa.
Vastaava vaikutus todettiin olevan flavonoidien kokonaissaannilla. Kognitiivisten kykyjen heikkenemistä ei kuitenkaan hidastanut runsaasti muita flavonoideja sisältävien teen, omenoiden, sipulien tai appelsiinien kulutus.
The Nurses` Health Study -tutkimuksessa mukana olleiden yli 100 000 naisen ruokailutottumuksia ja muita elintapoja on selvitetty vuodesta 1980 lähtien heille neljän vuoden välein lähetetyllä kyselylomakkeella. Vuosina 1995–2001 aloitettiin 16 000:n yli 70-vuotiaan tutkittavan kognitiivisen tilan selvittäminen erilaisilla kognitiivisilla testeillä
Analyysissä huomioitiin naisten ikä ja koulutustaso ja useita muita elintapamuuttujia, jotka eivät kuitenkaan juuri vaikuttaneet tulokseen. Muiden ilmiötä selittävien taustatekijöiden olemassaoloa ei voitu kokonaan sulkea pois. Eniten marjoja syöneet naiset olivat fyysisesti aktiivisempia ja parempituloisia kuin vähiten marjoja syöneet. Marjojen runsas syöminen oli yhteydessä myös kalan määrään ruokavaliossa sekä kalorien kokonaissaantiin.
Tiina Lautala
Kuva: Pixmac