Masennus ja ahdistuneisuushäiriö eivät heikennä nuorten aikuisten tiedonkäsittelyä
Masennus- ja ahdistuneisuushäiriö tai työuupumuksen oireet eivät näytä jättävän merkittävää jälkeä, toteaa psykologian maisteri Anu Castaneda väitöstutkimuksessaan.
Anu Castaneda selvitti väestöpohjaisessa otoksessa vuosina 1970-82 syntyneiden, masennus- tai ahdistuneisuushäiriöitä sairastaneiden tai työuupumuksen oireita kokevien nuorten aikuisten kognitiivista toimintakykyä suhteessa terveeseen ryhmään. Tutkimus osoitti, ettei ryhmien välillä esiintynyt merkittäviä eroja kognitiivisissa toiminnoissa.
Sen sijaan ilmeni, että hoitoon hakeutuminen masennuksessa oli yhteydessä kognitiivisiin vaikeuksiin. Tällöin havaittiin, että vaikeudet saattavat liittyä lisääntyneeseen yleiseen psyykkiseen pahoinvointiin.
Myös varhainen masennukseen sairastumisikä oli yhteydessä suurempiin vaikeuksiin toiminnanohjausta vaativassa tehtävässä. Tämä saattaa olla merkki siitä, että nuoremmalla iällä alkanut masennus on myöhemmällä iällä alkanutta masennusta vaikeampaa. Ahdistuneisuushäiriöissä kognitiiviset vaikeudet näyttävät liittyvän sairauden vaikeampaan muotoon.
Tutkimus on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamaa Nuorten aikuisten terveys ja psyykkinen hyvinvointi Suomessa -tutkimusta (NAPS), joka liittyy laajaan Terveys 2000 -selvitykseen.
Psykologian maisteri Anu Castaneda väitöstutkimus Cognitive Functioning in Young Adults with Depression, Anxiety Disorders or Burnout Symptoms: Findings from a Population-based Sample tarkastetaan Helsingin yliopistossa 26.11.10.
Kuva: Pixmac