Lehti 18: Ajan­kohtai­sta 18/2009 vsk 64 s. 1646 - 1648

MBA avaa lääkäreille johtamisen uudet opit

Täältä tulee terveydenhuollon johtajien uusi sukupolvi. MBA-opinnot - terveydenhuoltoalalle räätälöityinä - ovat muuttaneet jo monen lääkärin näkökulman terveydenhuollon pelikenttään.

Anne Seppänen

Laajemmat verkostot, uusia näkökulmia omaan organisaatioon ja täsmentyneempi kuva terveydenhuollon pelikentästä ja sen ongelmista. Näin kiteyttävät MBA-opintoihin tarttuneet lääkärit kokemuksiaan koulutuksesta.

Tutkinnon on suorittanut tai sitä suorittaa parhaillaan 88 lääkäriä.

Pelkästään kliinistä työtä tekevä lääkäri tuskin kuitenkaan hyötyy alunperin liikkeenjohdon tehtävissä toimiville tarkoitetusta täydennyskoulutuksesta. Johtavassa asemassa toimiville tai kehittämistyötä tekeville se voi avata uusia ikkunoita omaan työhön: kenties asiat voisi tehdä toisinkin?

Työstä on tullut helpompaa

Helsinkiläinen yleislääketieteen erikoislääkäri

Petri Gawdzinski

suorittaa parhaillaan 120 opintopisteen laajuisia healthMBA-opintoja Teknillisellä korkeakoululla. Nyt kun vuoden verran opiskelua on takana, hän on tyytyväinen valintaansa.

- Koen tarvitsevani lisävalaistusta terveystaloudellisiin näkökulmiin, jotta voin hoitaa työni mahdollisimman hyvin.

Gawdzinski on työskennellyt puolitoista vuotta Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymässä avoterveydenhuollon ylilääkärinä ja työnantaja on tehnyt opiskelut mahdollisiksi.

- Mielestäni terveydenhuollon johtotehtävät vaativat osaamista, tietoutta ja näkemystä myös terveystaloustieteestä, Gawdzinski näkee.

Hänelle terveystaloustieteelliset opit ovat tuoneet uutta näkökulmaa ja uusia ajatuksia siitä, miten terveydenhuollon toiminta ja talous linkittyvät toisiinsa.

- Opinnot ovat huomattavasti parantaneet mahdollisuuksiani tehdä työtäni. Teen nyt toivottavasti parempia ja järkevämpiä päätöksiä.

Opintojen myötä tulleet kontaktit toisiin opiskelijoihin, vastuullisissa tehtävissä terveydenhuoltoalalla työskenteleviin ihmisiin auttavat työssä: konsultaatiota on helposti tarjolla, kun verkostot ulottuvat laajasti eri organisaatioihin.

Eväitä ison kokonaisuuden hallintaan

Pitkän kliinisen uran tehnyt helsinkiläinen kardiologi

Eeva Reissell

päätyi MBA-opintojen myötä konsulttiyritys Nordic Healthcare Groupin vanhemmaksi analyytikoksi. Nyt hän pohtii työkseen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen organisointia eikä enää juurikaan pidä vastaanottoa. TKK:n MBA-opinnot ovat loppusuoralla, eMBA Reissellillä jo on.

- Tein pelkkää klinikkaa 18 vuotta ja minulla on useita erikoisaloja. Sitten sain tarpeekseni hallinnosta, hierarkiasta, byrokratiasta, siitä mentaliteetista että meillä on jo 30 vuotta tehty näin. Ajattelin, että täytyyhän yritystenkin toimia erilaisella periaatteella. Minulla ei kuitenkaan ollut näkemystä yritysmaailmasta ja siksi halusin tällaista koulutusta.

- Toivoin saavani opinnoilta eväitä ison kokonaisuuden hallintaan ja olen iloinen, että sain myös uuden ammatin, Reissell sanoo.

Niin käy hänen mukaansa monille MBA-opiskelijoille.

Reissell on tyytyväinen siihen, miten opintojen mukanaan tuoma tietämys yhdistyy pitkällä lääkärinuralla kertyneeseen osaamiseen. Uudessa työssään hän tarkastelee terveydenhuoltoa käytännön lääkärintyön sijaan laajemmasta perspektiivistä.

Kun lääkärikoulutuksessa opetetaan ajattelemaan aina sen yhden potilaan parasta Hippokrateen vala ja lääkärin etiikka muistaen, MBA-opinnot avaavat silmiä näkemään yhteiskunnan alati niukkojen resurssien tuomat rajoitukset.

- Lääkärintyötä tämä silti on ja lääkärin identiteettini säilyy. Vaikka katson nyt asioita kattoperspektiivistä, tavoitteeni on silti että ihmiset saavat parhaan mahdollisen hoidon.

Katseesta tuli kriittisempi

Helsinkiläinen anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri

Tuomo Hari

lähti MBA-opintojen myötä julkiselta puolelta yksityiseen firmaan täysipäiväiseen kehittämistyöhön. Via Healthcare -konsernin varatoimitusjohtajana työskentelevä Hari miettii nyt työkseen sitä, miten erikoissairaanhoidon palveluja voisi tuottaa fiksummin ja tehokkaammin.

Hari sai TKK:lla suoritetut MBA-opintonsa valmiiksi alkuvuodesta, kahden vuoden ja neljän kuukauden mittaisen uurastuksen jälkeen.

- Opintojen myötä minulle avautui täysin uusi näkökulma terveydenhuoltoon.

Ennen puhe resursseista, prosesseista, kirjanpidosta ja laskelmista kuulosti vaikealta, mutta opintojen myötä käsitteet rajoituksineen avautuivat. Kun talouden ja liikkeenjohdon perusasiat ovat tuttuja, terveydenhuoltoon tulevia uusia muoteja osaa tarkastella kriittisesti.

Hari katsoo nyt uusin silmin myös sairaalaorganisaatiota ja lääketiedettä.

- Rupesin näkemään saman perustavanlaatuisen ristiriidan monen terveydenhuoltojärjestelmän ongelman perimmäisenä syynä. Nykytilanteessa rajallisilla resursseilla pyritään tarjoamaan rajattomat palvelut - yhtälö on mahdoton. Kun kaikille luvataan kaikkea, mutta ei kuitenkaan oikeasti voida antaa mitä luvataan, syntyy konflikteja monella tasolla.

Terveydenhuoltojärjestelmää kritisoidaan toisinaan siitä, ettei liiketoiminnan oppeja hyödynnetä kylliksi.

- Tärkeämpää olisi kysyä mitä oppeja voisi ja pitäisi hyödyntää. Ulkopuolinen ei aina kovin helposti näe, mitä ei voi soveltaa terveydenhuoltoon, Hari pohtii.

Liikkeenjohdon koulutusta saanut lääkäri näkee tämän kenties kirkkaammin.

Niille jotka tahtovat tehdä toisin

MBA (Master of Business Administration) on selkeästi johtamiskoulutus, jossa käydään läpi esimerkiksi kirjanpitoa, rahoitusta, strategiaa, johtamista, kehittämistä ja taloustiedettä. Mihin lääkäri tarvitsee tätä kolmen kirjaimen yhdistelmää?

- Opinnot sopivat ihmisille jotka miettivät, voisiko asiat tehdä jollain muulla tavalla, ja joita kiinnostaa hallinto, yhteiskunta ja talous, sanoo Eeva Reissell.

- MBA-opinnot sopivat vastuullisissa esimies- ja johtamistehtävissä oleville sosiaali- ja terveysalan ihmisille. Pelkästään yleissivistäviksi opinnoiksi ne ovat ehkä turhan raskas paketti, pohtii Petri Gawdzinski.

Lue myös

MBA-opinnot on tarkoitettu suoritettavaksi työn ohessa. Opintoihin kuuluu kuitenkin melkoisesti pakollista läsnäoloa vaativia osioita. Myös tentteihin luku, kirjalliset työt, lopputyö ja jokunen ulkomaansessio vievät aikaa.

- MBA-opinnot oli paljon työllistävämpi kokonaisuus kuin osasin odottaa. Opiskelujen aikana vähensin työntekoa selvästi. Opinnot on helppo sovittaa yhteen työssäkäynnin kanssa, mutta sovitettava työmäärä on melkoinen, Tuomo Hari kertoo.

Arvostettua johtamiskoulutusta

MBA (Master of Business Administration) on kansainvälisesti arvostettu johtamiskoulutus. Suomessa sillä ei ole tutkintostatusta. Täällä puhutaan liikkeenjohdon täydennyskoulutusohjelmasta tai pätevyydestä.

Terveydenhuoltoalan johtotehtävissä työskenteleville räätälöityjä MBA-opintoja on tarjottu Suomessa muutaman vuoden ajan. Niitä järjestävät ainakin Teknillinen korkeakoulu yhteistyössä Helsingin kauppakorkeakoulun kanssa, sekä Tampereen yliopisto yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa.

Usein työnantaja maksaa opinnoista ainakin osan. Mahdollisuutta MBA-opintoihin käytetään myös rekrytointivalttina.

TKK:lla on tarjolla kaksi englanninkielistä kokonaisuutta, joissa opinnot voi aloittaa ympäri vuoden.

- MBA:n laajuus on 120 opintopistettä, kesto työn ohessa 2,5 vuotta.

- eMBA:n laajuus on 60 opintopistettä, kesto työn ohessa 1,5 vuotta.

- Health MBA -todistuksen saa, kun suorittaa näiden opintojen sisällä Helsingin kauppakorkeakoulun järjestämän 16 opintopisteen laajuisen Johtaminen terveydenhuollossa -ohjelman. Suomenkielinen ohjelma kestää yhden lukuvuoden.

- Health MBA:n hinta on 33 000 e ja health eMBA:n 23 300 e.

Tampereella sosiaali- ja terveysjohtamisen MBA-ohjelma alkaa 1,5 vuoden välein, viimeksi maaliskuussa 2009.

- Kolme vuotta kestävien suomenkielisten opintojen laajuus on 90 opintopistettä.

- Ohjelman hinta on 22 400 e.

www.tkkexecutive.fi

www.mbatampere.fi

Lääkärien johtamiskoulutuksesta kerrotaan myös sivuilla 1701-2.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030