Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2014 vsk 69 s. 1371

Meppien arkityö tehdään valiokunnissa

Juha-Pekka Honkanen

Euroopan unionissa päätöksenteko ryhmittyy Euroopan komission, Euroopan unionin neuvoston eli ministerineuvoston ja Euroopan parlamentin kesken. Komissiolla on valmisteleva osa, päätöksenteossa parlamentilla ja ministerineuvostolla on tasavertainen asema lainsäätäjänä.

Lakialoitteet tekee Euroopan komissio, joka esittelee ne Euroopan parlamentille ja ministerineuvostolle. Esityksillä on kolme syntytapaa: komission oma aloite tai jäsenmaan tai EU-kansalaisen tekemä aloite. Lähes kaikki lait säädetään Euroopan parlamentin ja ministerineuvoston yhteispäätösmenettelynä.

Euroopan parlamentin jäsenten eli meppien arkityö tehdään valiokunnissa. Valiokuntien työtä tukevat useat työryhmät, jotka tekevät taustatutkimusta ja selvityksiä.

Terveysasioita käsitellään ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnassa. Tällä hetkellä 71-henkiseen valiokuntaan kuuluu kaksi suomalaista jäsentä, Satu Hassi ja Eija-Riitta Korhola,sekä varajäsenenä Riikka Pakarinen.

Lue myös

Ministerineuvostossa terveysasioita koskeva päätöksenteko tehdään työllisyyden, sosiaalipolitiikan, terveyden ja kuluttaja-asioiden kokoonpanossa. Kokoonpanoon osallistuu jäsenmaista aina käsiteltävän aihepiirin ministeri.

Ministerit eivät käsittele komission lakiesityksiä aivan suoralta kädeltä. Niitä valmistellaan ennakolta pysyvien edustajien komiteassa eli Coreper´ssa. Terveysasioita valmistelee Coreper I -kokoonpano, jossa Suomea edustaa ulkoasiansihteeri Tuuli-Maaria Aalto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030