Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2019 vsk 74 s. 2209

Mikkelissä hoito­suunnitelman teko sujuu

Apu löytyi valmiista mallipohjista.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Ville Miettinen

– Hoitosuunnitelmien teosta on tullut rutiinia, iloitsee Essoten perusterveydenhuollon koulutusylilääkäri Ville Miettinen.

Viisi vuotta sitten tilanne Mikkelin terveyskeskuksessa oli tämä: hoito- ja terveyssuunnitelmien tekeminen tökki. Henkilökunta tiedosti kyllä, että suunnitelmia pitäisi tehdä, mutta aika ei riittänyt.

Tänä päivänä 54 000 mikkeliläisestä 9 300:lla on hoitosuunnitelma. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten perusterveydenhuollon koulutusylilääkäri Ville Miettinen on tyytyväinen.

– Hoitosuunnitelmien teosta on tullut rutiinia.

Mikä sitten on muuttunut? Lääke on yksinkertainen. Hoitosuunnitelmien teko on helpottunut valmiiden mallipohjien avulla. Miettinen kertoo, että nyt niin lääkärin, hoitajan kuin kesäkandinkin on helppo ryhtyä täyttämään hoitosuunnitelmia.

Vuosikontrollit nopeutuivat

Hyvin tehdyistä hoitosuunnitelmista on vissiä apua työnteossa. Olennaiset tiedot löytyvät helpommin ja nopeammin. Samoja asioita ei tarvitse kirjata moneen kertaan, jos ne on jo hoitosuunnitelmassa mainittu.

– Ne tuovat tiettyä jatkuvuutta, vaikka henkilökunnassa onkin vaihtuvuutta.

Potilaat saavat hoitosuunnitelman mukaansa ja ovat olleet tyytyväisiä. He ovat kiitelleet, että heihin suhtaudutaan kokonaisvaltaisesti.

Vuosikontrollin läpivieminen on nopeutunut. Monella pienen riskin potilaalla kontrolliväliä on myös voitu harventaa.

Lue myös

Valmiita mallipohjia on tehty eri sairauksille ja sairausyhdistelmille kuten astmalle, tyypin 2 diabetekselle ja sepelvaltimotaudille. Yhdistelminä on esimerkiksi sepelvaltimotauti, diabetes ja eteisvärinä. Mallipohjiin on kirjattu valmiiksi ranskalaisilla viivoilla kyseisiin sairauteen tavallisesti liittyviä komplikaatioita, hoidon tavoitteita ja keinoja sekä seurantaan ja arviointiin liittyviä toimia. Hoitosuunnitelman tekijä voi lisätä ja poistaa kohtia kunkin potilaan tilanteen mukaan.

– Hyväkään mallipohja ei sentään vapauta ammattilaista ajattelusta.

Kehitystyö jatkuu

Yhteensä pohjia on parikymmentä. Sopiva määrä on kompromissi. Jos mallipohjia on liikaa, oikea on hankala löytää. Jos niitä on liian vähän, liian suuren osan joutuu täyttämään itse. Uusia mallipohjia tehdään tarpeen mukaan. Parhaillaan on tekeillä sydämen vajaatoiminnan ja osteoporoosin mallipohjat.

– Mallipohjia kehitetään koko ajan. Mutta väittäisin, että useimmiten jo löytyy sopiva mallipohja, joka ainakin hieman muunneltuna auttaa hoitosuunnitelman tekemisessä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030