Ajan­kohtai­sta

Miljardi tietojärjestelmien kehittämiseen

Terveydenhuollon tietojärjestelmiä ja niiden käyttöä yhtenäistetään.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Jotta sosiaali- ja terveydenhuolto toimisi sote-uudistuksen jälkeen niin kuin on tarkoitus, tarvitaan toimivia tietojärjestelmiä. Hallitus on päättänyt antaa tietojärjestelmien kehittämiseen miljardi euroa. Lisäksi perustetaan sote-digi -kehitysyhtiö tulevaisuuden digitaalisten ratkaisujen kehittämistä varten.

Lisäksi lähiaikoina selvitetään, pitäisikö Kelan tuottamat kansalliset tietopalvelut yhtiöittää erilliseen yhtiöön.

Tietohallintoneuvos Maritta Korhonen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että miljardilla eurolla on tarkoitus yhtenäistää, rakentaa uusia palveluita sekä kehittää ohjausta ja koordinaatiota.

– Esimerkiksi jo nyt potilastiedot kulkevat Kanta-palvelujen kautta. Terveydenhuollon organisaatioilla on kuitenkin erilaisia tapoja käyttää potilastiedon arkistoja. Kaikki tiedot pitäisi saada Kantaan samassa muodossa ja mahdollisimman pian.

Teknisiä parannuksia ja tarkempaa ohjeistusta

Maakuntien tietojärjestelmiä ollaan yhtenäistämässä. Tässä yhteydessä on myös päätettävä, mitä tehdään vanhoille järjestelmille.

– HUS-alueella tämä tarkoittaa, että määritellään, mitä tehdään esimerkiksi Uranuksen ja Pegasoksen tiedoille Apottiin siirryttäessä.

Myös valtakunnallisia järjestelmiä tarvitaan, esimerkiksi valinnanvapauden toteuttamiseen. Lisäksi rahaa kuluu digitaalisuuden toimeenpanemiseen eli esimerkiksi sähköisten palvelujen toteuttamiseen.

– Osa työtä on uusien, virtuaalisairaalan ja ODA:n kaltaisten ohjelmistojen rakentamista.

ODA-hankkeessa 14 kuntaa ja sairaanhoitopiiriä kehittää uudenlaista sähköistä sote-palvelukokonaisuutta.

Korhonen summaa, että kaiken kaikkiaan tarvitaan niin teknisiä parannuksia kuin tarkempaa ohjeistusta, jotta järjestelmät saadaan sopimaan yhteen.

Yhtiö koordinoi ja rakentaa puuttuvia osia

Sote-digi -kehitysyhtiön tavoitteena on maakuntien tuottavuuden, kustannusvaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden lisääminen.

Lue myös

– Yhtiön tehtävät määritellään kesäkuussa, kun selviää, mitä ovat oleellisimmat puuttuvat osat digitaalisissa palveluissa ja järjestelmissä. Mitä todennäköisimmin tehtäviin kuuluu yhteentoimivuuden varmistaminen, sillä siitä odotetaan saatavan kustannustehokkuutta.

Yhtiölle ovat myös luultavasti tulossa terveydenhuollon järjestäjien ohjaukseen ja arviointiin liittyvät uudet tehtävät. Voi olla, että myös kehitettävien uusien palvelujen koordinointi tulee yhtiön tehtäväksi.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030