1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Mitä parantaisit perusterveydenhuollosta?
Ajan­kohtai­sta

Mitä parantaisit perusterveydenhuollosta?

Kolme kävijää vastasi Lääkärilehden gallupiin keskiviikkona Turun Lääketiedepäivillä.

Mitä parantaisit perusterveydenhuollosta? Kuva 1 / 1 Kuva: Tuomas Keränen

Turun Lääketiedepäivät alkoivat tänään keskiviikkona. Lääkärilehti pysäytti kolme osallistujaa kahden kysymyksen gallupiin:

1. Mitä toivot ammentavasi Turun Lääketiedepäiviltä?

2. Mitä parantaisit perusterveydenhuollosta?

Marko Järveläinen, 3. vuosikurssin lääketieteen opiskelija, Turku

1. – Olen ensimmäistä kertaa täällä. Toivon löytäväni perustietoa vähän kaikkeen. Olen menossa hematologian luennolle. Meillä on käyty labrakurssit, joten käyn katsomassa, miten opitut asiat ovat tallessa ja mitä uutta luennolta voi saada.

2. – Vaikea sanoa, koska olen vielä opiskelija. Eniten puhetta tuntuu olevan hoitoon pääsystä. Jonoja pitäisi saada lyhyemmiksi ja hoitoon pääsy nopeammaksi.

Mikael Vuento, terveyskeskuslääkäri, Tampere

1. – Hyviä vinkkejä, oppia ja käytäntöjä arkeen. Hammaspulmia menen kuuntelemaan, koska meillä Tampereella ei koulutuksessa saanut oppia niistä.

2. – Perusterveydenhuoltoon pitäisi saada tarpeeksi porukkaa töihin. Työpaikoista pitäisi saada houkuttelevia, jotta ihmiset pysyisivät siellä töissä. Tarvitaan jatkuvuutta, että potilas-lääkäri-suhteet pysyisivät, eivätkä potilaat pomppisi koko ajan lääkäriltä toiselle. Pitää olla joustavuutta. Esimerkiksi niin, että ihmisillä on mahdollisuuksia käydä koulutuksissa.

Lue myös

Marja Laaksonen, hammaslääkäri, eläkkeellä, Turku

1. – Käyn joka vuosi. Aikaisempina vuosina olen käynyt luennoilla, mutta nyt osallistun vain näyttelyihin. Tapaan tuttuja täällä. Luennoilta en hae enää oppia potilaiden hoitoon, vaan omaan elämään.

2. – Minulla on käynyt hyvä tuuri, ja olen saanut hyvää hoitoa. On huono asia, että nuoret lääkärit eivät viihdy terveyskeskuksissa. Täytyy tehdä jotain, että fiksut ihmiset jaksavat työskennellä siellä.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Lääkäriliitto tukee hallituksen perhevapaamallia

Jäsenkunta on kysellyt Lääkäriliiton kantaa maan hallituksen helmikuun alussa esittämään perhevapaamalliin, johon Akava otti julkisuudessa kriittisen kannan.

Ajassa
Uudenlainen lukulaite auttaa näkövammaisia arjessa ja työelämässä

Orcamin MyEye -lukulaite lukee tekstiä ja tulkitsee sitä ääneen näkövammaisille korvakuulokkeen kautta.

Ajassa
WHO:n pääjohtaja: Koronavirustapauksia aikaisempaa vähemmän

Uusi koronavirus (COVID-19) ei ole nykytiedon valossa yhtä tappava kuin SARS ja MERS, kertoi eilen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ajassa
Haitalliset bakteerit hengiltä hampaista uuden menetelmän avulla

Kaksoisvalohoitoon perustuva suomalaistutkijoiden menetelmä ei häiritse suun normaalia bakteeriflooraa eikä aiheuta resistenssiä.

Tieteessä
Gastroskopiat vähenevät, kolonoskopiat lisääntyvät

Tautikirjon muutokset muuttavat endoskopioiden tarvetta.

Tieteessä
Väitös: D-vitamiinilla ei ole yhteyttä tyypin 1 diabetekseen sairastumiseen

Tyypin 1 diabetekseen sairastuvien ja terveiden lasten D-vitamiinipitoisuuksissa ei ole eroja missään ikävaiheessa, osoittaa väitöstutkimus.