Ajan­kohtai­sta

Miten taataan terveydenhuolto kaikille?

WHO:n tämänvuotinen vuosiraportti pureutuu terveydenhuollon rahoittamisen ongelmiin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000009999391.jpg

WHO:n tämänvuotinen vuosiraportti pureutuu terveydenhuollon rahoittamisen ongelmiin.

WHO:n tänään julkaistun vuosiraportin mukaan terveydenhuollon universaalin kattavuuden tiellä on kolme ongelmaa, jotka ovat yhteisiä kaikille maailman maille: rahan riittämättömyys, hoidon liiallinen kalleus potilaille sekä resurssien tehoton käyttäminen.

Tällä hetkellä monet eivät saa hoitoa sairauksiinsa, koska heillä ei ole varaa maksaa siitä. Monissa maissa – myös rikkaissa teollisuusmaissa – hoidosta aiheutuneet kustannukset ajavat ihmisiä henkilökohtaiseen konkurssiin.

Hoitoon pääsy voi olla tasavertaista vain, jos potilaan ei tarvitse maksaa henkilökohtaisesti kovin suuria summia sairastuessaan. WHO ehdottaakin siirtymistä potilasmaksuista varojen keräämiseen ennakolta. Keinoina voidaan käyttää verotusta, vakuutusjärjestelmiä ja erilaisia rahastoja.

Riittävä rahoitus on olennaista terveydenhuollon toimivuudelle. Julkilausumia aiheesta on tehty, mutta niiden toteuttaminen on vaikeampaa. Afrikan Unioni päätti vuonna 2001 nostaa terveydenhuoltomenojen 15 %:iin julkisista menoista, mutta vasta kolme maata on toteuttanut päätöksen. WHO:n mukaan myös jo säädettyjen verojen keräämisen tehostaminen auttaisi monissa maissa.

WHO:n arvion mukaan kehitysmaat tarvitsevat apua terveydenhuollon rahoituksessa varsinkin alkuvaiheessa. Riittävää tukea olisi jo saatavilla jos maat noudattaisivat sitoumuksiaan antaa 0,7 prosenttia bruttokansantuotteestaan kehitysapuun.

Tehottomuus vaivaa

WHO:n arvion mukaan 20–40 % yhteiskuntien terveydenhuoltoon kuluttamista rahoista menee hukkaan. Kaikkialla voitaisiin kontrolloida lääkkeiden käyttöä paremmin, tehostaa sairaaloiden toimintaa ja pohtia tarkemmin oikeiden hoitotapojen tarkempaa valintaa. Raportin esipuheessa WHO:n pääsihteeri Margaret Chan korostaakin, ettei tiukassa taloudellisessa tilanteessa pidä leikata terveydenhuoltomenoja, vaan pyrkiä säästöihin tehostamisella.

Uudistuksia on tekeillä monissa maissa. USA:ssa ja Kiinassa on meneillään suuri terveydenhuollon uudistus. Saksan valtiopäivillä äänestettiin viime viikolla uudistuksesta ja Hollanti on viime aikoina tehnyt radikaaleja muutoksia. Vuosiraporttiin kerätyt hyvät esimerkit eri puolilta maailmaa osoittavat, ettei terveydenhuollon laatu ja saatavuus ole välttämättä sitä parempi mitä rikkaammasta maasta on kysymys. Onnistuneita uudistuksia on tehty myös esimerkiksi Ruandassa ja Thaimaassa.

Raportin mukaan universaaliin kattavuuteen terveydenhuollossa on vielä matkaa kaikkialla. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että taloustaantuma ei ole huonontanut terveydenhuollon saatavuutta maailman mittakaavassa. Kysymys on enemmän tahdosta kuin taloustilanteesta.

Hertta Vierula
Kuva: Dmitriy Melnikov/Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030