Lehti 10: Ajan­kohtai­sta 10/1994 vsk 49 s. 1049

Mobile-projektin ensimmäinen tukiasema aloittanut

Apua erilaisten elämän kriisitilanteiden selvittelyssä kaikkina vuorokauden aikoina tarjotaan Mobile-projektin tukiasemilla, joista ensimmäinen avataan huhtikuun alkupäivinä Kotkassa.

Suomen Mielenterveysseuran ja A-klinikkasäätiön hankkeessa pyritään löytämään uusia kriisiauttamisen toiminta- ja yhteistyömuotoja nykytilanteeseen, jossa hätä ja avun tarve ovat lisääntyneet ja kuntien mahdollisuudet tarjota palveluja samalla heikentyneet.

Tukiasemaan voi ottaa yhteyttä kuka tahansa vaikeassa elämäntilanteessa apua tarvitseva tai hänen omaisensa sekä myös viranomainen. Ne palvelevat turvapaikkoina paitsi päihde- ja mielenterveysongelmissa, myös muissa, esimerkiksi sairauden, työttömyyden ja taloudellisen umpikujan aiheuttamissa kriisitilanteissa.

Tukiasemalla selvitellään asiakkaan senhetkistä elämäntilannetta, pohditaan minkälaista apua hän tarvitsee ja ohjataan, tarvittaessa saattaen, hänet sitä saamaan. Asiakas voi myös yöpyä asemalla, ja sieltä tehdään kotikäyntejä.

Tukiasemia perustetaan eri puolille Suomea kaikkiaan kymmenen, joista tänä vuonna viisi ja toiset viisi ensi vuonna. Nyt Kotkassa avatun jälkeen seuraava tulee Lohjalle toukokuun alussa ja kolmas kesäkuun alussa Espooseen. Kaksi aloittaa syksyllä.

Lisäksi Helsingissä on helmikuusta lähtien päivystänyt Mobile-hankeen osana kahden henkilön liikkuva yksikkö, joka toimii itsemurhien ehkäisykeskuksen yhteydessä ja yhteistyössä poliisin kanssa. Sen työntekijät pyrkivät väliintulollaan lievittämään akuuttia henkistä hätää ja toimivat esimerkiksi viestinviejinä äkillisissä kuolemantapauksissa.

Kunnat luovuttavat tukiasemien käyttöön tilat. Raha-automaattiyhdistys on myöntänyt varat kolmen vakituisen työntekijän palkkaamiseen kullekin asemalla. Lisäksi jokaiselle asemalle palkataan työllistämisvaroin 30 nuorta työtöntä sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksen saanutta henkilöä, joille Suomen Mielenterveysseura ja A-klinikkasäätiö järjestävät tehtävään yhden kuukauden perehdyttämiskoulutuksen.

Yhteistyöhön muiden vapaaehtoisjärjestöjen ja kunnan palvelujen kanssa pyritään paikallisten tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan.

Hankkeessa yhdistetään erilaista osaamista ja etsitään avoimesti uudenlaisiakin auttamisen muotoja. Työn onnistumista seurataan tieteellisellä tutkimuksella. (EP)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030