Ajan­kohtai­sta

Modernan koronarokote nosti sydänlihastulehduksen riskiä nuorilla miehillä

THL suosittaa, että rokotetta ei anneta enää alle 30-vuotiaille miehille.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Pohjoismaisessa tutkimuksessa on havaittu, että Modernan rokotteen saaneilla alle 30-vuotiailla miehillä on hieman korkeampi riski saada sydänlihastulehdus. Valtaosa tapauksista on ollut lieviä ja muutaman päivän seurannalla paranevia, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Riski on selvästi keskittynyt alle 30-vuotiaisiin miehiin toisen rokotusannoksen jälkeen. Tapauksia on ollut Suomessa vähemmän kuin esimerkiksi Norjassa.

Varovaisuusperiaatteen takia Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa, että Modernan rokotetta ei pitäisi antaa alle 30-vuotiaille miehille toistaiseksi. Jos on saanut ensimmäisenä annoksena Modernaa, toisena annoksena voidaan käyttää Pfizeria.

– Edelleen on erittäin tärkeää ottaa toinen annos, jotta saadaan suoja vakavaa tautia vastaan, korosti Salminen tiedotustilaisuudessa.

Modernaa tullut Suomeen 1,35 miljoonaa annosta, ja sitä on annettu lähes miljoona annosta. Modernaa on jaettu kaikille alueille paitsi Ahvenanmaalle.

Myös Ruotsi ja Tanska ovat keskeyttäneet rokotteen käytön.

Sairaalahoidon kuormitus kasvaa

Koronavirustaudin aiheuttama sairaalahoidon kuormitus on kasvussa useissa sairaanhoitopiireissä, tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö. Viime viikolla erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 69 uutta koronaviruspotilasta ja tehohoitoon 22 uutta potilasta.

Lue myös

Viikon 39 lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 105 koronaviruspotilasta, joista 72 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 33 teho-osastoilla. Syyskuun aikana sairaalahoitoon joutuneista 74 prosenttia on ollut rokottamattomia.

Sairaalahoitoon joutumisen riski on ollut suurin 50−79-vuotiailla rokottamattomilla henkilöillä, ja 18-kertainen ikäryhmän kaksi kertaa rokotettuihin nähden.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030