Ajan­kohtai­sta

Nuoria huumeiden ongelmakäyttäjiä enemmän kuin koskaan

Eniten amfetamiinien tai opioidien ongelmakäyttäjiä on Etelä-Suomessa ja vähiten Pohjois-Suomessa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
panthermedia

Huumeita ongelmallisesti käyttävien 15–24-vuotiaiden määrä on kasvanut. Amfetamiinien ja opioidien ongelmakäyttö on yleisintä 25–34-vuotiailla, joista 1,1–2,8 prosenttia käyttää huumeita ongelmallisesti. Nuoremmista, eli 15–24-vuotiaista, amfetamiineja ja opioideja käyttää 1,1–1,4 prosenttia. Tuloksissa on vaihteluväli, koska kyseessä on mallinnus, joka antaa arvion ongelmakäytön laajuudesta vuonna 2017.

– Suomessa on amfetamiineja ja opioideja ongelmallisesti käyttävien 15–24-vuotiaiden sukupolvi, joka on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Heidän määränsä on lähentynyt sekä 25–34-vuotiaiden että 35–44-vuotiaiden ongelmakäyttäjien määrää, kun se aiemmin ollut selvästi matalampi, sanoo THL:n erityisasiantuntija Sanna Rönkä tiedotteessa.

Huumeita ongelmallisesti käyttävistä suurin osa on miehiä. Eniten amfetamiinien tai opioidien ongelmakäyttäjiä on Etelä-Suomessa ja vähiten Pohjois-Suomessa.

Arviot perustuvat Duodecim-verkkolehdessä juuri julkaistuun tutkimukseen.

Ongelmakäyttäjiä noin prosentti väestöstä

Kaikkiaan Suomessa arvioidaan olleen 31 100–44 300 amfetamiineja ja opioideja ongelmallisesti käyttävää vuonna 2017. Tämä on väestöön suhteutettuna 0,9–1,3 prosenttia kaikista 15–64-vuotiaista.

Edelliseen arvioon verrattuna ongelmakäyttäjien määrä on kasvanut noin puolitoistakertaiseksi. Vuonna 2012 ongelmakäyttäjiä arvioitiin olleen noin 18 400–30 200.

Suora vertailu on kuitenkin hankalaa, sillä eri vuosien tutkimukset on tehty osin eri tavoin. Sekä nyt julkaistu tutkimus että muut tutkimustulokset tukevat kuitenkin tulosta, jonka mukaan amfetamiineja tai opioideja ongelmallisesti käyttävien määrä lisääntyi Suomessa 2010-luvulla.

Lue myös

Painetta palvelujen kehittämiselle

Ongelmakäytön yleistyminen lisää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarvetta.

– Hoitoon pääsyn kynnystä tulisi madaltaa ja uusia palveluja huumeiden käyttäjille, kuten valvottuja huumeiden käyttöhuoneita, tulisi harkita, Rönkä sanoo.

Tutkimus toteutettiin rekisteritutkimuksena. Viranomaisrekistereistä poimittiin amfetamiinien ja opioidien käyttöön liittyvät havainnot, joiden perusteella mallinnettiin tilastollisella menetelmällä myös sen huumeita ongelmallisesti käyttävän väestöryhmän osuus, jota ei ole kirjattu rekistereihin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030