1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Nuorten raitistuminen jatkuu
Ajan­kohtai­sta

Nuorten raitistuminen jatkuu

Kannabiskokeilujen määrä on kuitenkin kasvanut erityisesti pojilla.

Nuorten raitistuminen jatkuu Kuva 1 / 1 Kuva: THL

Nuorten raitistuminen jatkuu, ilmenee nuorten päihteiden käyttöä käsittelevästä eurooppalaisesta koululaistutkimuksesta, European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD). Sen suomalaisosuuden ovat tehneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat.

Nuorista 31 prosenttia ei käytä alkoholia lainkaan. Vuosituhannen vaihteessa noin puolet nuorista oli juonut vähintään kuusi annosta alkoholia kerralla ainakin kerran viimeisen 30 päivän aikana. Vuonna 2019 näin teki enää 22 prosenttia nuorista.

Yhä harvempi tupakoi. Vuonna 2019 yhdeksäsluokkalaisista noin 8 prosenttia tupakoi päivittäin, kun vuosikymmenen alussa näin teki 20 prosenttia. Sähkösavukkeita oli joskus elämänsä aikana kokeillut aiempaa harvempi, 34 prosenttia nuorista.

Pojilla nuuskan käyttö on vähentynyt, tytöillä kasvanut.

Nuoret pelaavat rahapeliautomaateilla vähemmän kuin ennen.

Kannabiskokeilujen määrä kasvaa

Kannabiskokeilujen määrä on kuitenkin kasvanut erityisesti pojilla. Vuonna 2019 pojista 13 prosenttia ja tytöistä 9 prosenttia oli joskus kokeillut kannabista, kun vuonna 2015 luvut olivat 10 ja 7 prosenttia.

Kannabiksen käyttö on koko seurantajakson ajan ollut yleisempää alkoholia käyttävillä ja erityisesti säännöllisesti humalaan juovilla kuin raittiilla. Tutkijoiden mukaan näyttää siltä, ettei kannabis ole korvannut alkoholia, vaan tuli sen rinnalle.

Lue myös

– Usein esitetty näkemys, että lisääntynyt kannabiksen käyttö voisi johtua alkoholinkäytön vähenemisestä, ei näytä pitävän paikkaansa ainakaan alaikäisillä nuorilla, sanoo THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo tiedotteessa.

Muiden laittomien huumeiden käyttö on 15–16-vuotiailla harvinaista. Kolme prosenttia nuorista ilmoitti joskus kokeilleensa jotain muuta huumetta kuin kannabista.

ESPAD-tutkimus on tehty vuodesta 1995 alkaen neljän vuoden välein 23–39 Euroopan maassa. Kyselyyn osallistuvat tutkimusvuonna 16 vuotta täyttävät koululaiset. Kansainvälinen raportti valmistuu elo-syyskuussa.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.