Ajan­kohtai­sta

Nyt ei leviä norokaan

Vesi- ja elintarvikevälitteiset epidemiat ovat vähentyneet koronarajoitusten vuoksi.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
CDC/ Charles D. Humphrey

Tänä keväänä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle on ilmoitettu yli neljä kertaa vähemmän elintarvike- ja vesivälitteisiä epidemiaepäilyjä kuin aiempina vuosina vastaavana aikana. Maaliskuun ja toukokuun välillä on ilmoitettu neljä elintarvikevälitteistä epidemiaepäilyä, kun aiempina vuosina ilmoituksia on ollut keskimäärin 18.

Syinä näiden epidemioiden vähenemiseen ovat todennäköisesti koronavirukseen liittyvät rajoitukset ja suositukset.

Tämän kevään harvoissa epidemioissa epäiltyjä taudinaiheuttajia ovat olleet kampylobakteerit, yersinia sekä norovirus.

Kampylobakteerit ovat merkittäviä vesivälitteisten epidemioiden aiheuttajia, joita esiintyy etenkin luonnonvesissä. Kampylobakteerit voivat saastuttaa juomaveden, jos siihen pääsee pinta- tai jätevettä esimerkiksi tulvimisen tai putkirikkojen seurauksena.

Lue myös

Yersiniat aiheuttavat epidemioita, jotka ovat usein lähtöisin kasviksista. Kasvikset voivat saastua suoraan eläinten ulosteista tai kasteluveden välityksellä. Myös huonosti kypsennetyt tai raa'at elintarvikkeet, kuten raaka liha ja pastöroimaton maito voivat sisältää yersinia- ja kampylobakteereita.

Norovirus on yleisin ruokamyrkytysten aiheuttaja. Se leviää herkästi kosketus- tai aerosolitartuntana, mutta voi levitä myös elintarvikkeiden tai veden välityksellä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030