Ajan­kohtai­sta

Omega 3-rasvahappo vähentää silmänpohjan ikärappeuman riskiä

Havainnosta voi olla apua taudin ennaltaehkäisyssä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kala.jpg
Omega 3-rasvahappojen säännöllinen saanti ruokavaliossa näyttäisi vähentävän silmänpohjan ikärappeuman riskiä naisilla, kertoo Archives of Ophthalmology-lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimus käsitti 38 022 tervettä naista. Heidän ravintotottumuksiaan tutkittiin kyselyllä tutkimuksen alussa. 10 vuoden seuranta-aikana tiedusteltiin lisäksi silmien terveyttä.

Seuranta-aikana ilmeni 235 silmänpohjan ikärappeumaa. Eniten DHA-rasvahappoja saavien riski sairastua siihen oli 38 % pienempi kuin vähiten rasvahappoja saavilla (0,62, 95 %:n luottamusväli 0,44–0,87). Tulokset olivat vastaavia EPA-rasvahappojen kohdalla.

Yhden tai useamman kala-annoksen viikossa syövillä naisilla silmäpohjan ikärappeuman riski oli 42 % pienempi kuin niillä, jotka söivät kalaa harvemmin kuin kerran kuussa (0,58, 95 %:n luottamusväli 0,38–0,87).

– Tulokset osoittavat, että dokosaheksaeenihapon, eikosapentaeenihapon sekä kalan säännöllinen saanti oli yhteydessä pienempään silmäpohjan ikärappeuman riskiin. Tästä voi olla apua taudin ennaltaehkäisyssä, tutkijat toteavat.

Ikärappeuma on ikääntyneillä yleisin näköä vakavasti heikentävä sairaus länsimaissa. Tautia esiintyy arviolta noin kymmenesosalla yli 60-vuotiaista ja noin kolmasosalla yli 80-vuotiaista.

Miia Soininen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030