Ajan­kohtai­sta

Omikronin määrä kymmenkertaistui viikossa Husin alueella

Lasse Lehtonen: Jos kehitys jatkuu samana, omikron on valtavirus joulukuun lopulla.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Omikron-tartuntojen määrä näyttää yli kymmenkertaistuneen Hus-alueella viikossa. S-geeninegatiivisten koronanäytteiden osuus kasvoi viime viikon aikana 0,6 prosentista 7 prosenttiin.

– Kehitys näyttää samalta kuin Tanskassa ja Norjassa on nähty. Olemme ehkä muutamia päiviä niitä jäljessä, mutta samanlainen kasvukäyrä nähdään meilläkin, sanoo Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Hän arvioi, että jos sama tahti jatkuu, omikron on valtavirus joulukuun lopulla ainakin Hus-alueella.

Husissa on käytössä PCR-testausmenetelmä, jossa yksi koronaviruksen geenialue katsotaan erikseen. S-geeninegatiivisuus oli aikaisemmin koronaviruksen brittivariantin ominaisuus, ja nyt sama ominaisuus on myös omikronissa.

– Silloin kun S-geenialue puuttuu perustestin määrityksestä, kyseessä on todennäköisesti virusvariantti ja tässä tapauksessa todennäköisesti omikron-variantti, Lehtonen sanoo.

Taudinkuvasta ei vielä ole tietoa

– Kymmenen pisteen kysymyksiä ovat, kuinka hyvin rokotussuoja tehoaa omikroniin ja millaisen taudin omikron aiheuttaa. Nyt spekuloidaan, onko taudinkuva lievempi kuin aikaisemmilla varianteilla, mutta varmuutta tästä ei ole, Lehtonen sanoo.

– Rokotussuojaan liittyen yleinen tuntuma on, että kolmansien rokotusten kiirehtiminen on epidemian hallinnan kannalta tärkeää.

Toistaiseksi Hus-alueella sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on pysynyt kohtuullisena.

Lue myös

– On hyvin vaikea arvioida riittävätkö rajoitukset, vai tarvitaanko hätäjarrua. Suojaustoimia täytyy kuitenkin tehostaa: kasvomaskit ovat tärkeitä, samoin erilaisten kokoontumistilanteiden hallinta. Vaikka kokoontumisia saa koronapassilla järjestää, maskia pitäisi käyttää sisätiloissa, vaikka koolla olisi vain rokotettuja ja testattuja henkilöitä.

Myös positiivisten koronatestien osuus on noussut edellisestä viikosta. Hus tuotti viime viikolla yhteensä noin 66500 koronavirusanalyysia, joista 6,8 prosenttia oli positiivisia. Viikkoa aikaisemmin positiivisten osuus oli 5,6 prosenttia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030