Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2013 vsk 68 s. 2029

Onko paastopäivistä hyötyä?

Maria van der Meer

Tuoreimpiin laihdutustrendeihin kuuluu jaksottainen paasto eli 5:2-dieetti. Sen mukaan viitenä päivänä viikossa syödään entiseen tapaan ja kahtena erillisenä paastopäivänä noin neljännes tavallisesta eli 500-600 kilokalorin verran.

Dieetti tuli tutuksi BBC:n lääkäritoimittaja Michael Mosleyn televisiodokumentista. Sen luvataan pudottavan painoa puoli kiloa viikossa ja korjaavan rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä.

- Mitään pätevää näyttöä dieetin hyödyistä ei ole, muistuttaa apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen HUS:n Lihavuustutkimusyksiköstä.

- Yksittäisten henkilöiden kokemukset toki vaihtelevat. Osa kertoo laihtuneensa ja saaneensa parannettua ruokavaliotaan. Pahimmillaan se voi kannustaa ahmintaan ja laukaista syömishäiriöitä.

Ruokavalio voi muodostaa kierteen, jossa ajatukset keskittyvät ruokaan: paastopäiviin ja niihin valmistautumiseen.

- Tällaiset ruokahifistelyt ruokkivat ajatusta siitä, että tavoitteena ei ole pysyvä elämäntapamuutos vaan kertaluonteinen kuuri, Pietiläinen sanoo.

Lue myös

- Paastopäivän kalorimäärästä on myös lähes mahdotonta saada tasapainoisesti ravintoaineita. 500 kilokalorin päiväannos on niin pieni, että ruokavalio pitää suunnitella tarkoin, ettei ilmene proteiini- tai vitamiinipuutoksia.

Pietiläisen mukaan lihavien potilaiden ruokapäiväkirjoista ilmenee, että osa noudattaa 5:2-dieetin mukaista käyttäytymistä jo ennestään.

- Joidenkin potilaidemme elämään kuuluu epäsäännöllisyys, ryöpsähdykset ja toisaalta ruoan rajoittamiset. Tämäkin vahvistaa käsitystä siitä, ettei 5:2-dieetti toimi hoitokeinona.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030