Onko paastopäivistä hyötyä?
Tuoreimpiin laihdutustrendeihin kuuluu jaksottainen paasto eli 5:2-dieetti. Sen mukaan viitenä päivänä viikossa syödään entiseen tapaan ja kahtena erillisenä paastopäivänä noin neljännes tavallisesta eli 500-600 kilokalorin verran.
Dieetti tuli tutuksi BBC:n lääkäritoimittaja Michael Mosleyn televisiodokumentista. Sen luvataan pudottavan painoa puoli kiloa viikossa ja korjaavan rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä.
- Mitään pätevää näyttöä dieetin hyödyistä ei ole, muistuttaa apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen HUS:n Lihavuustutkimusyksiköstä.
- Yksittäisten henkilöiden kokemukset toki vaihtelevat. Osa kertoo laihtuneensa ja saaneensa parannettua ruokavaliotaan. Pahimmillaan se voi kannustaa ahmintaan ja laukaista syömishäiriöitä.
Ruokavalio voi muodostaa kierteen, jossa ajatukset keskittyvät ruokaan: paastopäiviin ja niihin valmistautumiseen.
- Tällaiset ruokahifistelyt ruokkivat ajatusta siitä, että tavoitteena ei ole pysyvä elämäntapamuutos vaan kertaluonteinen kuuri, Pietiläinen sanoo.
- Paastopäivän kalorimäärästä on myös lähes mahdotonta saada tasapainoisesti ravintoaineita. 500 kilokalorin päiväannos on niin pieni, että ruokavalio pitää suunnitella tarkoin, ettei ilmene proteiini- tai vitamiinipuutoksia.
Pietiläisen mukaan lihavien potilaiden ruokapäiväkirjoista ilmenee, että osa noudattaa 5:2-dieetin mukaista käyttäytymistä jo ennestään.
- Joidenkin potilaidemme elämään kuuluu epäsäännöllisyys, ryöpsähdykset ja toisaalta ruoan rajoittamiset. Tämäkin vahvistaa käsitystä siitä, ettei 5:2-dieetti toimi hoitokeinona.