Ajan­kohtai­sta

Osaaminen vaatii ymmärrystä pinnan alta

Oulussa on käynnissä eHealth-tapahtuma jo neljättä kertaa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Oulun yliopiston ja yritysten yhteinen koulutustapahtuma on vakiintunut osaksi terveyskeskustyöhön valmistavaa kurssia viidennen vuosikurssin opiskelijoille.

Koulutuspäivän aikana 150 lääketieteen opiskelijaa osallistuu luennoille muun muassa biopankeista, tekoälystä ja chat-lääkärin työstä. Tavoitteena on antaa virikkeitä terveydenhuollon digitalisaation parhaista esimerkeistä, kertoo terveyden tietojärjestelmien professori Jarmo Reponen.

Aamupäivän luentojen jälkeen opiskelijat jalkautuvat pienryhmiin ja siirtyvät yritysrastien pariin. Yritykset esittelevät rasteilla omia tuotteitaan, palveluitaan tai ideoitaan.

Rastien kautta pyritään parantamaan tulevien terveydenhuollon ammattilaisten valmiuksia ottaa uusia digitaalisia terveyspalveluita, laitteita ja toimintatapoja osaksi käytännön työtä.

Opiskelijoiden tehtävänantona on asettua terveyskeskuslääkärin saappaisiin ja miettiä, miten tiettyä sovellusta tai palvelua voisi perustellusti suositella ylilääkärille, kun hän miettii tulevia hankintoja. Opiskelijoiden on pystyttävä vastaamaan kysymykseen: onko tuotteesta hyötyä oman työn, yhteiskunnan tai yksilön terveyden edistämisen kannalta?

Lääkäreiden pitää tulevaisuudessa pystyä seulomaan jyvät akanoista. On tärkeää tietää, onko yrityksen tarjoama sovellus, lääketieteellinen väline tai palvelu lopulta hyödyllinen lääkärin työssä.

– Valmennetaan opiskelijoita kriittiseen ajatteluun, kun sähköiset palvelut lisääntyvät koko ajan, kertoo päivän järjestelyihin osallistuva Lääkäriliiton piiriylilääkäri Timo Tuovinen.

Parhaat työvälineet käyttöön

Tuovisen mukaan hyötyä tulee myös siitä, että tulevat lääkärit ovat mukana visioimassa tulevaisuuden työvälineitä.

– Monesti insinöörillä voi olla hyvä idea, mutta se ei välttämättä toimi terveydenhuollossa. On tärkeää käydä keskusteluja kehittämisvaiheessa ja ennen kuin yritys on markkinoinnissa pitkällä. Lääkäreiden intresseissä on saada parhaat työvälineet käyttöön ja yrityksillä tietenkin se, että ne tekevät maailman parhaat työvälineet.

Lue myös

Yritysrastit ovat avoinna aamupäivän ajan myös Oulun ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoille.

Tuovinen muistuttaa, että myös diginatiivit nuoret hyötyvät koulutuksesta, koska tulevaisuuden työtehtävät vaativat sekä teknologian että toimintakentän ymmärtämistä.

– Diginatiivitkaan eivät välttämättä ymmärrä sitä tekniikkaa, joka on taustalla. Uskon vahvasti, että opetukselle ja yhteistyölle yritysten kanssa on tarvetta, hän summaa.

Koulutustapahtuman järjestämiseen osallistuvat Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan lisäksi Centre for Health and Technology -innovaatiokeskus, Lääkäriliitto, Oulun ammattikorkeakoulu, Oulu Health -yhteistyöverkosto sekä OYS Testlab ja kliinisten taitojen keskus Knoppi.

Kuva: Tero Suutari

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030