1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Osteoporoosimurtumat kuriin uudenlaisella hoitopolulla
Ajan­kohtai­sta 32/2019 vsk 74 s. 1645

Osteoporoosimurtumat kuriin uudenlaisella hoitopolulla

Yhteistyöhankkeessa on parannettu yksiköiden välistä tiedonkulkua, ­koulutettu ammattilaisia ja sovittu ­säännöistä.

Osteoporoosimurtumat kuriin uudenlaisella hoitopolulla Kuva 1 / 1

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä on otettu käyttöön uudenlainen murtumahoitopolku. Aiemmin osteoporoottisten murtumien sekundaaripreventiossa oli haasteita muun muassa tiedottamisessa, tiedonsiirrossa ja diagnostiikassa. Nyt hoitopolussa on mukana Kuopion yliopistollisen sairaalan lisäksi useita ympäristökuntien terveyskeskuksia sekä Varkauden sairaala.

Yksityisten toimijoiden ja julkisen puolen yhteistyöhankkeessa on parannettu terveydenhuollon yksiköiden välistä tiedonkulkua, koulutettu ammattilaisia ja sovittu yhteisistä säännöistä.

Suurin osa murtumapotilaista hoidetaan yliopistosairaalassa, mutta jatkohoidot ja kontrollit tapahtuvat usein avoterveydenhoidossa. Hoitopolulla pyritään varmistamaan, että tieto osteoporoosipotilaskandidaatista menee terveyskeskukseen.

– Toisaalta terveyskeskuksissa hoidetaan murtumapotilaita, jotka eivät tule sairaalaan. Näiden potilaiden seulontaa varten on nyt koulutuksen saaneita osteoporoosivastuuhoitajia, sanoo Kuopion yliopistollisen sairaalan kirurgian professori Heikki Kröger.

Osteoporoosin tehokas tunnistaminen murtumien hoidon yhteydessä on tärkeää. Osteoporoottisen luunmurtuman saaneella on muuhun väestöön nähden 2–4-kertainen riski saada uusi murtuma. Kröger kertoo, että matalaenerginen murtuma on usein osteoporoosin ensimmäinen merkki.

– On olennaista tunnistaa nämä potilaat ja tilanteen vaatiessa saattaa heidät osteoporoosihoidon piiriin. Jos osteoporoosi pystytään toteamaan aiemmin, mahdollisuudet ehkäistä uusia murtumia ovat paremmat.

Seulontaa myös perusterveydenhuollossa

Osteoporoosia seulotaan Kuopion yliopistossa kehitetyn Bindex-mittalaitteen avulla. Seulonta liitetään murtuman hoidon toistuvaksi tunnistettuihin vaiheisiin. Mittalaitteen avulla osteoporoosin seulonta onnistuu myös perusterveydenhoidossa.

– Hoitopäätös voidaan tehdä noin 70 prosentissa tapauksia jo perusterveydenhoidon tasolla. Vain 30 prosentille potilaista tarvitaan lisäksi DXA-mittaus, Kröger jatkaa.

Tavoitteena on, että hoitopolku johtaisi hoitokäyntien vähenemiseen ja terveydenhuollon resurssien säästöön, samalla kun potilaiden hoito paranee.

Lue myös

Vasta toukokuussa kunnolla käyttöönotetun murtumahoitopolun toimivuutta seurataan tarkkaan. Lähtötilanne hoidettujen murtumapotilaiden viimevuotisesta määrästä ja siitä, kuinka moni heistä ohjautui jatkotutkimuksiin ja -hoitoon, on kirjattu tarkkaan ylös.

– Kartoitus tehdään tietyssä vaiheessa uudestaan, jotta voimme arvioida, onko uuden hoitopolun avulla saatu aikaan muutosta murtuma- ja osteoporoosipotilaiden hoidossa.

Kröger toivoo, että tulevaisuudessa malli otettaisiin myös muualla Suomessa käyttöön.

Suomessa on arviolta noin 300 000–400 000 henkilöä, joilla on osteoporoosi. Vuosittain tapahtuu lähes 40 000 osteoporoottista murtumaa, joista noin 7 000 on lonkkamurtumia.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto: Eduskunnan hyväksymä sote-uudistus antaa hyvän pohjan

Potilaan edun on ohjattava soten toteutusta, toteaa liitto kannanotossaan.

Ajassa
Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen

– Homma ei lopu tähän, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Ajassa
Sähköpotkulaudat kuormittavat päivystystä

Vakavimmillaan on aiheutunut aivoverenvuotoja ja vaikeita leikkaushoitoa vaativia kasvojen luiden murtumia, HUS tiedottaa.

Kommentti
Länsituuli puhaltaa - miten sote vastaa?

Ajattelin, että toivottavasti Suomessa ei jouduta tällaiseen tilanteeseen, kirjoittaa Eija Kalso.

Ajassa
Koronarokotteiden aiheuttamat allergiset reaktiot harvinaisia

Oireiden vaikeusaste vaihtelee lievästä vaikeaan henkeä uhkaavaan anafylaksiaan. 

Blogi
Matkalla

Jatkuva tien päällä oleminen kuluttaa, oli matkana sitten kesälomareissu tai oma ura, kirjoittaa Terhi Savolainen.