1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Oy Apotti Ab:n toimitusjohtaja: Toimintoja pyritään yksinkertaistamaan
Ajan­kohtai­sta

Oy Apotti Ab:n toimitusjohtaja: Toimintoja pyritään yksinkertaistamaan

Potilasturvallisuus on kaikkein tärkeintä otettaessa uutta järjestelmää käyttöön, sanoo Oy Apotti Ab:n toimitusjohtaja Hannu Välimäki.

Oy Apotti Ab:n toimitusjohtaja: Toimintoja pyritään yksinkertaistamaan Kuva 1 / 1 Kuva: Mikko Käkelä

Apotti sai äskettäin heikoimman kouluarvosanan, 5,2, Potilastietojärjestelmät lääkärin työvälineenä -tutkimuksessa. Lääkärilehti uutisoi tutkimuksesta torstaina. Oy Apotti Ab:n toimitusjohtaja Hannu Välimäki uskoo, että suurin syy tähän on se, että Apotti on tutkituista potilastietojärjestelmistä uusin ja edelleen käyttöönottovaiheessa.

Välimäen mukaan potilasturvallisuus on kaikkein tärkeintä otettaessa uutta järjestelmää käyttöön. Potilasturvallisuustilanteita seurataan ja mitataan tällöin tarkasti päivittäin.

– Jokaisen käyttöönoton jälkeen potilasturvallisuutta haittaavat tekijät ovat kasvaneet, mutta tilanteet on saatu palautettua nopeasti normaaleiksi. Toki otamme nämä tilanteet vakavasti.

Lääkitysosion kehittäminen haasteellista

Erityisesti lääkitysosion kömpelyys nousi esille Peijaksen sairaalassa jo syksyllä 2018, kun Apotti otettiin käyttöön. Välimäki mainitsee, että lääkitysosiota on kehitetty paremmaksi ja kehitystyö jatkuu.

Haasteeksi on tullut ennen kaikkea se, miten Apotti toimii Reseptikeskuksen kanssa. Apotissa annostiedot ovat rakenteisia, kun taas Reseptikeskuksessa ne eivät vielä ole.

Välimäen mukaan Reseptikeskuksen annostietojen rakenteistaminen auttaa merkittävästi Apottia tulevaisuudessa.

– Silloin ei tarvitse tulkita rakenteista ja ei-rakenteista tietoa. Integrointia kehitetään koko ajan, mutta käytettävyydessä on edelleen parannettavaa.

Apotti on nykyisin toiminnanohjausjärjestelmä

Apotti on koettu monimutkaiseksi järjestelmäksi, johon on vaikea päästä sisään. Vastedes pyritään kehittämään yksinkertaistettuja näyttöjä erityyppisiin lääkärin tehtäviin.

– Olemme tässä työssä vielä alkumetreillä, koska käyttöönoton kiireet ovat päällä. Jonkin verran olemme jo tällaista personointia tehneet muun käytettävyyden kehittämisen ohella.

Apotti on Välimäen mukaan nykyisin enemmän toiminnanohjausjärjestelmä kuin potilastietojärjestelmä, koska se muistuttaa, hälyttää ja ohjaa työn kulkuja. Tämä on hänestä merkittävä muutos.

Apotin kuvantamisosion Radiantin ongelmat työn alla HUS:ssa

HUS vaatii korjauksia ja korvauksia Oy Apotti Ab:ltä järjestelmän käyttöönotossa tapahtuneesta palvelutason alituksesta. Reklamaatio liittyy Apotin kuvantamisosion Radiantin käyttöönottoon. HUS vaatii, että puutteet korjataan nopeasti ja kustannukset korvataan.

Lue myös

Nyt terveyskeskusten tekemät tutkimuslähetteet saattavat kadota, ja perusterveydenhuollon lääkärit eivät voi katsoa potilaidensa röntgenkuvia kuten ennen.

HUS tarjoaa kuvantamispalveluja koko Uudellemaalle ja lisäksi Kymsotelle. Ongelmat liittyvät Välimäen mielestä integraatioon: miten määräyksiä kunnista tehdään, miten kuvat on otettu, millä tavoin ne linkittyvät Apottiin ja miten kuvat saadaan muihin järjestelmiin.

– Suunnitelma näiden asioiden korjaamiseksi on tehty, ja olemme käyneet sitä läpi yhdessä HUS:n kanssa. Suurin osa ongelmista on jo korjattu.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Sote-uudistus muuttaa TAYS Sydänsairaalan toimintaa

Myöskään Länsi-Pohjan sairaala ei voi jatkaa nykyisessä muodossa.

Ajassa
Injektiomuotoisten korvaushoitolääkkeiden kansainväliset hoitosuositukset julkaistaan suomeksi

Uudet korvaushoitolääkkeet voidaan antaa pistoksena kerran viikossa tai kerran kuukaudessa.

Ajassa
Anne Remes Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaaniksi

Neurologian professori Anne Remes valittiin Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan uudeksi dekaaniksi.

Ajassa
Hannu Halilalle lääkintöneuvoksen arvonimi

Tasavallan presidentti myönsi lääkintöneuvoksen arvonimen varatoiminnanjohtaja, dosentti, LKT Hannu Halilalle.

Ajassa
Automatisoituva teknologia auttaa diabeteksen hoidossa

Elämä on täysin ­vapautunut hybridipumpun käyttöönoton jälkeen, kertoo Anna-Kaisa Tuomaala.

Kolumni
Toisaalla, toiste

Aikuiseksi kasvaa niin varkain, kirjoittaa Janna Rantala.