Lehti 49: Ajan­kohtai­sta 49/2019 vsk 74 s. 2849

Päänsärkypolku säästää työaikaa

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Keväällä Terveyskylä.fi-verkkopalvelussa avautuneella lasten päänsärkypolulla astelee jo yli sata lasta ja nuorta.

Tavoitteena on, että digipalveluun saapuvien potilaiden henkilötiedot ohjelmoidaan polkuun ennen ensimmäistä lääkärikäyntiä.

Näin lapsi ja vanhemmat voivat aktivoitua omahoitoon jo ennen ensikäyntiä, ja vastaanotolla päästään pureutumaan heti päänsäryn juurisyihin.

– Polun kautta voidaan kartoittaa päänsärkyyn liittyviä asioita, kuten elintavat, ruokailutottumukset ja ruutuaika, sanoo Tuuli Immonen, palvelupolkua kehittänyt apulaisylilääkäri ja lasten neurologian erikoislääkäri HUS:sta.

Immosen mukaan vastaanottokäynnit lääkärillä ovat paremmin valmisteltuja, kun potilaat ovat mukana päänsärkypolulla.

– Se heijastuu lopulta parempana hoitona, hän summaa.

Polulla lapsi ja vanhemmat voivat täyttää päänsärkypäiväkirjaa, jota seuraamalla he näkevät, miten lapsella on mennyt. Mahdollisista huolista tai päänsärkykohtauksista voi viestitellä suoraan hoitajalle.

– Tilanteen huonontuessa sairaanhoitaja soittaa heille tai varaa lääkäriajan.

Päänsärkypolku säästää jo nyt lääkärin, hoitajan ja potilaan aikaa.

Polun muodostus jo perusterveydenhuollossa

Optimitilanne Immosen mukaan olisi päänsärkypolun käynnistyminen jo perusterveydenhuollossa samalla sisällöllä kuin erikoissairaanhoidossa.

Lue myös

– Lapsi voi kulkea ensin polulla perusterveydenhuollossa, mutta siirtyä tarpeesta lähetteellä erikoissairaanhoidon puolelle, Immonen väläyttää.

0–16-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu päänsärkypolku on käytössä Helsingin Uudessa lastensairaalassa, Espoon Jorvin sairaalassa ja Hyvinkään sairaalassa.

Lasten päänsärkypolun laajentamista valtakunnallisesti pyritään edistämään. Digitaalisia polkuja lapsille on käytössä myös diabeteksessa ja epilepsiassa. Uusia lapsille suunniteltuja digipolkuja ollaan avaamassa lähiaikoina.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030