Päivystyshuki puolittui, mutta työmäärä säilyi
Sisätautien etupäivystyksen viikonloppuvuorojen puolittamisella on saatu uutta virtaa päivystäjiin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Sisätauteihin erikoistuva lääkäri Harri Hyppölä sanoo, ettei viikonloppuvuoro ole enää mörkö, joka tulee painamaan mieltä jo edeltävällä viikolla.
Ympärivuorokautisten työvuorojen tilalle otettiin aiemmin KYS:ssa anestesiologien käyttämä vuoromalli, jossa aiempi tuntimäärä jaettiin kahdelle päivystysvuorolle. Vastaavia tapoja keventää viikonloppupäivystystä on käytössä muissakin sairaaloissa.
Yliopistosairaaloiden sisätautipäivystyksistä KYS pilkkoi viikonloppuvuorot ensimmäisenä.
- Työmäärä viikonlopun aikana on edelleen sama. Etenkin lauantain päivystysvuorossa vuoro kesti 24-30 tuntia, sillä yöpäivystäjälle jäi vielä tarkkailuosaston tyhjentäminen potilaista. Nyt on vuoroja, jotka eivät välttämättä häiritse viikonlopun viettoa, Hyppölä sanoo.
Näkyvin ja tuntuvin seuraus lyhyemmistä päivystysvuoroista on päivystäjien nopea palautuminen. Ennen huhtikuussa 2008 tehtyä uudistusta Hyppölä tunsi vielä keskiviikkona viikonloppupäivystyksen harteillaan. Nyt arkityöhön riittää virtaa jo maanantaista.
Puolikuntoinen lääkäri ei ole parhaimmillaan tekemässä päätöksiä potilaiden hoidosta.
- On selvää, että liian pitkän vuoron aikana herää huoli siitä, miten tarkkaavaisuuden heikkeneminen vaikuttaa työn laatuun. Uskon että työn jälki on nyt parempaa, Hyppölä toteaa.
Erikoistuvat toteuttivat vuorojärjestelyn
Uusi työnvuorojen jako on sisätauteihin erikoistuvien lääkäreiden suunnittelema ja toteuttama - toki yhteistyössä uudistukselle myötämielisen sisätautien ja päivystysalueen johdon kanssa.
Harri Hyppölän mielestä mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön on lisännyt motivaatiota työntekoon.
- Jos työyhteisön mielestä vuorojen järjestelyyn on tarvetta, heitä kannattaa kuunnella ja ottaa heidän mielipiteensä huomioon. On olemassa erikoisaloja, joissa 24-tuntinen päivystysvuoro toimii, jos jossain välissä ehtii torkahtamaan, Hyppölä toteaa.
KYS:n päivystysalueen vs. ylilääkäri
Seppo Hietakorpi
sanoo, että päivystyspotilaiden virta on kasvanut sisätaudeissa erikoisaloista suhteellisesti eniten. Potilaat ovat myös aiempaa vaikeampihoitoisia väestön ikääntymisestä johtuen.- Sisätautipäivystyksessä työskenteleminen on enemmän tai vähemmän uransa alkuvaiheessa oleville lääkäreille raskasta hommaa. Siihen 24-26-tuntiset työvuorot ovat todennäköisesti liian pitkiä, Hietakorpi sanoo.
Hietakorpi pitää vuorouudistusta positiivisena muutoksena. Siitä ei ole koitunut sairaalalle ylimääräisiä kustannuksia. Lisävuorot teettävät jonkin verran päällekkäistä työtä, sillä aiempaa useampi lääkäri osallistuu potilaan tutkimiseen ja hoitoon. Käytännössä tämä on lisännyt purettavien saneluiden määrää.
Anestesiologien hyväksi kokema vuoromalli eteni sisätautien viikonloppujen etupäivystykseen. Sisätaudeilla mietitään nyt, mitä raskaille arkipäivystyksille voitaisiin tehdä. Arkiviikolla sisätautien päivystysvuorot ovat 16-tuntisia.
- Nyt yksi epäkohta on korjattu, mutta työtä riittää edelleen viikonloppuisinkin. Kokeilemme ehkä jo keväällä uutta tapaa järjestää arkipäivien päivystysvuoroja, Hyppölä sanoo.
Ympärivuorokautinen päivystysvuoro puolittui
Päivystäjä 1:
pe klo 15.00 - 22.00, la klo 21.00 - su 11.00*
Päivystäjä 2:
pe klo 21.00 - la 10.00, su klo 9.00 - 22.00
Päivystäjä 3:
la klo 9.00 - 22.00, su klo 21.00 - ma 08.00**
* = päivystys jatkuu tarvittaessa pidempään, kunnes tarkkailu on tyhjennetty
** = päivystyksen jälkeinen vapaapäivä