1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Pakurikääpä on uskomuslääkinnän uusi hitti
Ajan­kohtai­sta

Pakurikääpä on uskomuslääkinnän uusi hitti

Netissä törmää huikeisiin väittämiin pakurikäävän terveysvaikutuksista. Kliinisen farmakologian asiantuntija arvioi väitteitä.

Pakurikääpä on uskomuslääkinnän uusi hitti Kuva 1 / 1

Pakurikääpä heikentää syöpäkasvainten kasvua, hillitsee tulehduksia ja tuhoaa flunssaviruksia. Tällaisiin väitteisiin netissä törmää, jos etsii tietoa tästä yleisestä lehtipuiden lahottajasta.

Pakurikäävän markkinat avautuivat vajaa vuosi sitten, kun elintarviketurvallisuusvirasto Evira salli sen käytön ravintolisissä ja niihin verrattavissa olevassa pienen mittakaavan käytössä, kuten teessä.

Pakurista leviää terveysväitteitä, joiden tueksi esitetään liutaa tieteellisiä tutkimuksia. Miten vakuuttavia väitteet ovat kliinisen farmakologian asiantuntijan silmin, dosentti Veijo Saano Itä-Suomen yliopistosta?

– Perustelut tukeutuvat parhaimmillaankin vain koeputki- ja eläinkokeisiin, eivät kliinisiin tutkimuksiin. Väitteiden todentaminen vaatisi pitkäkestoisia, ihmisille tehtyjä tutkimuksia.

Saanon mukaan kyseessä on varsin tyypillinen uskomuslääkintä, jossa kuluttajaa harhautetaan näennäistieteellisillä väittämillä.

– On mielenkiintoista, jos aineella todetaan antituumorivaikutus koeputkessa tai koe-eläinmallissa. Tällaisia aineita on tuhansittain. Niistä ehkä joka kymmenes tuhannes saadaan kovalla kehitystyöllä kelvolliseksi ihmisen hoitoon.

Haave paremmasta hyvinvoinnista elää

Uskomuslääkinnän harrastajat pitävät pakurikääpää voimakkaana antioksidanttina ja adaptogeeninä eli rohdoksena, joka tasapainottaa elimistön toimintaa ilman haittavaikutuksia.

Saanon mukaan adaptogeenit ovat hyvin kiistanalainen asia.

– Kaukoidän kulttuureissa adaptogeenin käsite on aika virallinen. Haave hyvinvointia, stressinsietoa ja suorituskykyä parantavasta rohdoksesta on täällä länsimaissakin yleinen, mutta se ei ole toteutunut. Esimerkiksi ginsengistä ei ole voitu osoittaa, että se parantaisi ihmisten hyvinvointia.

Saano huomauttaa, että terveyttä ei voi parantaa syömällä antioksidanttia sisältäviä ravintolisiä. Asiaa on tutkittu paljon. Samoin väite immuniteetin parantamisesta on Saanon mukaan kansanomainen, epätieteellinen käsitys.

– Immuniteettia ei voi laittaa yhdelle akselille, että se olisi parempi tai huonompi. Sen täytyy olla oikeanlaista. Autoimmuunitaudit ovat hyvin voimakkaan immuniteetin seurausta, hän sanoo.

Pakurikäävän tyyppisten kasvien ja rohtojen markkinoinnissa vedotaan usein taustaan kansanlääkinnässä. Saano muistuttaa, että sieltä saa helposti pitkän listan tauteja, joihin rohto voisi auttaa. Rohdoksia on käytetty mitä moninaisimpiin sairauksiin, kun niiden syitä ja mekanismeja ei ole ymmärretty.

– Jos kaikki pakurikäävästä väitetyt hyvät vaikutukset olisivat totta, emme tarvitsisikaan muita lääkkeitä, hän toteaa.

Miia Soininen

Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Suoliston mikrobisto paljastaa lääkehoidon toimivuuden tulehduksellisissa suolistosairauksissa

Suoliston bakteerit ja hiivat voisivat tulevaisuudessa sopia hyvin mittariksi, kun arvioidaan kannattaako hoitoa aloittaa.

Ajassa
Ilomantsin tartunnat ovat brittivariantin aiheuttamia

Ilomantsissa on todettu tammikuun aikana 21 koronavirustartuntaa.

Ajassa
Brexit vaikuttaa lääkärien laillistamiseen

Ennen Brexitiä myönnetyt ammatinharjoittamisoikeudet eivät muutu.

Ajassa
Alustavat uutiset kolkisiinista koronan hoidossa vaativat vahvistusta

Kanadalaisten vetämässä tutkimuksessa kolkisiini kotihoitoisilla koronapotilailla vähensi sairaalahoitoja viidenneksellä.

Tieteessä
Lapsena syövän sairastaneet eivät päädy aborttiin muita useammin

Raskauden todennäköisyys on pienempi, joten hedelmällisyyden säilyttäville toimille on tarvetta.

Ajassa
Erot tupakkatuotteiden käytössä ovat kasvaneet väestöryhmien välillä

Korkeakoulutetuilla lopettaminen onnistuu yleisemmin.