Ajan­kohtai­sta

Palvelusetelikokeilu laajenee entisestään

Käynnissä oleville neljälle kokeilulle myönnettiin lisää valtionavustusta. Ensi vuonna toteutetaan lisäksi viisi uutta hanketta.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Nykyisistä, keväällä 2017 alkaneista kokeiluista Jyväskylä, Tampere, Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä ja Ylä-Savon SOTE-kuntayhtymä saavat valtionavustusta nykyisen toiminnan alueelliseen ja sisällölliseen laajentamiseen. Hämeenlinna ei osallistunut laajennushakuun.

Uudet kunnat ja kuntayhtymät, jotka täyttivät hyvin palvelusetelikokeilun sisällölle ja aikataululle asetetut tavoitteet ovat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kunta, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä ja Vaasan kaupunki.

Sosiaali- ja terveysministeriön palvelusetelikokeilujen hankepäällikkö Vuokko Lehtimäki kertoo tiedotteessa, että viralliset valtionavustuspäätökset perusteluineen toimitetaan rahoituksen saajille mahdollisimman pian.

– Hankesuunnitelmat olivat hyviä, mutta lähes kaikki hakijat saivat valtionavustusta jonkin verran hakemaansa vähemmän, minkä vuoksi hankesuunnitelmia tulee sisällön osalta tarkentaa vastaamaan saatua rahoitusta.

Kokeilujen avulla kerätään tietoa asiakkaiden, palvelun järjestäjien ja palveluntuottajien käyttäytymisestä, valintamahdollisuuksien korvausmallien, tietojärjestelmien ja markkinoiden toimivuudesta sekä asiakkaiden osallisuuden ja sote-integraation toteutumisesta.

Lue myös

– Tiedontuotanto, kokeilujen seuranta ja arviointi ovat keskeisiä palvelusetelikokeilun tehtäviä, joten kaikkien rahoitusta saavien tulee sitoutua niihin. Kokeiluissa on osin toisistaan poikkeavia sisällöllisiä painopistealueita, Vuokko Lehtimäki korostaa.

Rahoitusta ei myönnetty Etelä-Savon sote-kuntayhtymälle, Porin kaupungille ja Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymälle.

Palveluseteliä hyödyntävien sisällöt ovat perustason sote-palvelut, henkilökohtainen budjetti ja suun terveydenhuolto, terveysneuvonta ja terveystarkastukset sekä suun sairauksien tutkimus, ehkäisy ja hoito.

Valtionavustuksia myönnettiin yli 12 miljoonaa euroa. Rahoituspäätökset ovat vuoden 2018 loppuun. Kokeilut voivat jatkua vuonna 2019 erikseen sovittavalla tavalla.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030