Ajan­kohtai­sta

Parjatulla työpaikalla on yllätys

Terveyskeskuslääkäri Outi Seppälä kertoo podcastissa, miltä oman työpaikan julkinen kritiikki tuntuu.

Heli Mikkola
Kuvituskuva 1

– Tilasuunnittelulla tavoiteltiin yhteisöllisyyttä ja siinä myös onnistuttiin, kertoo terveyskeskuslääkäri Outi Seppälä Helsingin Kalasataman terveysaseman arjesta. Henkilökunnan työtilat on ryhmitelty rakennuksen keskelle valokuilun ympärille.

Ikkunat vastaanottohuoneissa olisivat hyvä idea, totesivat sote-poliitikot keskustellessaan Helsingin Kamppiin suunniteltavasta terveys- ja hyvinvointikeskuksesta, uutisoi Helsingin Sanomat verkkosivullaan 16.1. "Kalasatamassa osa ammattilaisista on pitänyt tiloja kelvottomina esimerkiksi siksi, että vastaanottohuoneisiin tulee niukasti luonnonvaloa, kun odotustilat vieressä kylpevät valossa", lehti kirjoitti. Epäkohdat ovat olleet esillä muuallakin.

Käydään Helsingin Kalasataman terveysasemalla katsomassa, miten arki sujuu ja mitä lääkärit työtiloista nyt ajattelevat.

Tammikuinen perjantai on kirkas, mutta rakennuksen keskellä olevan valokatteen alla on kieltämättä varsin harmaata. Syykin selviää: ylimmän kerroksen korkeudella olevan lasikaton päällä on lunta. Luonnonvalosta – tai sen puutteesta – täällä tosiaan on puhuttu.

– Kun Kamppiin ryhdytään rakentamaan terveysasemaa, kääntäkää tilasuunnittelu päinvastaiseksi kuin meillä on tehty, neuvoo yleislääketieteen erikoislääkäri, psykoterapeutti Outi Seppälä ja piirtää mallia muistilapulle.

Piirros osoittaa, että tiloja toisin sijoittelemalla luonnonvaloa saisi sekä potilaille että tiloissa työpäivänsä viettävälle henkilökunnalle. Nyt odotustilat ovat ulkoseinällä valossa, mutta niistä käydään ikkunattomiin vastaanottohuoneisiin, joiden takana, potilailta piilossa, on henkilökunnan monitilatoimisto. Sieltä yhtenäinen ikkunapinta aukeaa lumisen lasikaton alle valokuiluun.

Lääkärit pääsivät uudisrakennuksen tilasuunnitteluun mukaan vasta loppuvaiheessa, jolloin tärkeät ratkaisut oli jo tehty. Alun perin rakennuksen kohdalla puhuttiin jopa wau-arkkitehtuurista.

– Mitä me sillä teemme? Tärkeää on se, miten arki sujuu, Seppälä sanoo.

Lue myös

Ongelmista on kuitenkin puhuttu Kalasataman ensimmäisen vuoden aikana avoimesti. Tuloksena toimintoja järjesteltiin kerroksissa uudelleen ja niukasti sisustettuihin vastaanottohuoneisiin lisättiin isot maisemakuvat. Seppälän huoneen seinällä kuvassa valo siivilöityy mustikanvarpuihin.

– Meillä onkin hyvä ja avoin keskustelukulttuuri ja kuuntelevat esimiehet, Seppälä kiittää.

Tosiaan, avajaisten ja lääkärien esittämän kritiikin jälkeen myös työhuoneista on tullut osin pysyviä.

– Totesimme, että käytännön toiminta helpottuu, kun kukin löytyy päivän aikana samasta paikasta.

Mutta miltä oman työpaikan julkinen kritiikki tuntuu? Outi Seppälä kertoo podcastissa myös, mikä on Kalasataman terveysaseman viihtyisin kolkka. Luvassa on yllätys.

kuva: Heli Mikkola

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030