Ajan­kohtai­sta

Pelihimo on yhteydessä vilkastuneeseen dopamiinitoimintaan

Väitöstutkimus osoitti, että pelaaminen vapauttaa dopamiinia peliriippuvaisilla. Dopamiinia vapautui riippumatta siitä, voittiko vai hävisikö pelaaja.

Väitöstutkimus osoitti, että pelaaminen vapauttaa dopamiinia peliriippuvaisilla. Dopamiinia vapautui riippumatta siitä, voittiko vai hävisikö pelaaja.

LL Juho Joutsa selvitti väitöstutkimuksessaan pelihimon neurobiologiaa moderneja aivokuvantamismenetelmiä käyttäen. Peliriippuvuuden neurobiologiasta on tähän asti tiedetty hyvin vähän. On oletettu, että koska päihderiippuvaisilla on todettu aivojen dopamiinivälitteisen palkkiojärjestelmän rappeutumista, sama pätisi myös muihin riippuvuussairauksiin.

Joutsan tutkimuksen mukaan pelihimoisille kävikin päinvastoin. Rahapelaamisen aikainen dopamiinitoiminta oli voimakkainta kaikkein vaikeimmin riippuvaisilla henkilöillä.

Pelihimoon havaittiin myös liittyvän aivojen valkean aineen rakenteellisia muutoksia, jotka muistuttivat läheisesti alkoholi- ja huumeriippuvuuksissa havaittuja muutoksia.

Lääkitys aiheuttaa Parkinson-potilaille pelihimoa

Parkinsonin tauti rappeuttaa aivojen dopamiinijärjestelmää, ja sitä hoidetaan dopamiinitoimintaa lisäävillä lääkkeillä. Joutsa osoitti, että pelihimon esiintyvyys on Parkinsonin tautia sairastavilla seitsemän kertaa yleisempää kuin muussa väestössä.

Joutsa havaitsi, että otsalohkon dopamiinihermosolut toimivat ylivilkkaasti niillä Parkinsonin tautia sairastavilla, jotka kärsivät riippuvuuksista – verrattuna niihin Parkinson-potilaisiin, joita riippuvuudet eivät vaivaa. Löydös saattaa selittää sen, miksi vain osalle kehittyy riippuvuussairaus lääkityksen myötä. LL Juho Joutsan väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa 31.8.2012.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030