Perunajalosteet lihottavat eniten
Tutkimus korostaa teollisesti käsiteltyjen tärkkelyspitoisten ruokien ja raffinoitujen hiilihydraattien välttelyä lihavuusepidemian vastaisessa taistelussa.
NEJM:ssä julkaistu tutkimus korostaa teollisesti käsiteltyjen tärkkelyspitoisten ruokien ja raffinoitujen hiilihydraattien välttelyä lihavuusepidemian vastaisessa taistelussa. Kolme erillistä kohorttia käsittävässä tutkimuksessa pahimmiksi lihottajiksi todettiin perunalastut, peruna, sokeroidut virvoitusjuomat sekä prosessoimaton ja prosessoitu punainen liha.
Jokainen päivittäinen lisäannos perunalastuja lisäsi painoa 4 vuoden intervallissa keskimäärin 0,8 kg. Ylimääräinen päivittäinen peruna-annos lisäsi painoa 0,6 kg: päivittäisen ranskalaisannoksen lisääminen ruokavalioon toi jopa 1,5 kg, mutta keitetyt perunat, uuniperunat tai perunamuusi lisäsivät painoa alle 0,3 kg. Sokeroitujen juomien vaikutus oli 0,5 kg ja lihan 0,4 kg.
Myös voin, sokerin, makeiden jälkiruokien, valkoisen viljan ja transrasvojen käytön lisääminen aiheutti lihomista. Jogurtin, hedelmien, täysjyväviljan, pähkinöiden ja vihannesten käytön lisääminen puolestaan vaikutti laihduttavasti. Juuston vaikutus oli vähäinen ja vaihteli eri kohorteissa.
Tutkimuksessa oli mukana 120 000 amerikkalaista, joilla ei ollut kroonisia sairauksia ja jotka eivät olleet seurannan alussa lihavia. Seuranta kesti 12–20 vuotta.
Tutkittavat lihoivat jokaisen 4 vuoden intervallin aikana keskimäärin 1,5 kg. Painoa nostivat itsenäisinä tekijöinä myös alkoholin käyttö, tupakoinnin hiljattain tapahtunut lopettaminen, alle 6 tai yli 8 tunnin yöunet sekä TV:n katselu.
Tiina Lautala
Kuva: Pixmac