Lehti 14: Ajan­kohtai­sta 14/2018 vsk 73 s. 834 - 835

Pieni yritys luottaa digiin ja yhteistyöhön

Jyväskylän alueen valinnanvapauskokeiluun mukaan lähtenyt paikallinen yritys Medics24 panostaa online-palveluihin.

Mari Heikkilä
Kuvituskuva 1

– Digipalvelut parantavat hoitoonpääsyä, uskoo Harri Selänne. Tässä Selänne on etäyhteydessä Medics24:n palvelujohtaja Juha Tenhuseen.

Kuvituskuva 2

– Ostamme tarvittavat sosisaalipalvelut alihankintana, Juha Tenhunen (ruudulla) kertoo.

Valinnanvapauslaki kolkuttaa jo ovella, mikä on saanut monet lääkärit pohtimaan, kannattaisiko perustaa kollegoiden kanssa yritys palveluita tuottamaan. Haasteena ovat valinnanvapauspalveluihin liittyvät velvoitteet, kuten sosiaalipalveluiden järjestäminen. Herää kysymys, voiko pk-yritys pärjätä kisassa.

Jyväskyläläisyritys Medics24:n palvelujohtaja Juha Tenhunen uskoo, että voi – jos oppii verkostoitumaan sekä hyödyntämään digiajan suomia mahdollisuuksia. Medics24 lähti viime kesänä mukaan Jyväskylän yhteistoiminta-alueen valinnanvapauskokeiluun. Se on kääpiö jättiläisten keskellä, sillä muut palveluntuottajat ovat Mehiläinen, Terveystalo ja Pihlajalinna.

– On tärkeää valita sopivat kumppanit, joiden kanssa verkostoituu ja pystyy suoriutumaan vastuista. Ostamme esimerkiksi tarvittavat sosiaalipalvelut alihankintana, Tenhunen kertoo.

Liikkuvaa lääkärityövoimaa

Medics24 on kehittänyt teknologia-alustan, joka mahdollistaa etävastaanotot ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteydenpidon.

– Yritys toimii ikään kuin palvelualustana, Tenhunen kuvailee.

Valinnanvapauspotilaista vastaavat lääkäri–hoitaja-tiimit, joiden yhteydenpito tapahtuu pääosin virtuaalisesti. Lääkärin ei edes tarvitse asua samalla paikkakunnalla; esimerkiksi osa Jyväskylässä valinnanvapauspotilaita hoitavista lääkäreistä on Tampereella. Perinteiset vastaanottoajat järjestetään toimipisteeseen Jyväskylään.

Potilaan soittaessa hoitaja arvioi hoidontarpeen ja antaa vastaanotto- tai videovastaanottoajan. Lisäksi yritys tarjoaa verkkosivuillaan chat-neuvontaa.

Yrityksellä on myös lähipiste Kannonkoskella. Sairaanhoitajan ylläpitämällä vastaanotolla voidaan uusia reseptejä sekä ottaa pikatestejä ja laboratorionäytteitä. Hoitajalla on työparinaan lääkäri, johon yhteydenpito hoituu digitaalisesti.

Jyväskylän valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Riitta Pylvänäinen toivoo, että Medics24:n tavoin verkostoitumalla voisi syntyä enemmänkin paikallisia yrityksiä.

– Tällä tavoin voitaisiin saada palveluntarjoajia myös pieniin kuntiin.

Etävastaanotolla ei voi kääntää selkää

– Helppoa ja kustannustehokasta, tiivistää liikuntalääketieteen ja yleislääketieteen erikoislääkäri, LKT Harri Selänne. Hän istuu sohvalla ja näyttää, miten videoyhteys toimii Medics24:n verkkosivujen kautta.

– Olen tätä kautta hoitanut myös Espanjassa asuvia suomalaispotilaita ja työskennellyt itse Espanjasta käsin. Usein käytän tietokonetta, mutta tarvittaessa yhteys onnistuu kännykälläkin, Selänne kertoo.

Lue myös

Selänteen mukaan videovastaanotto on intensiivinen. Ei voi välillä kääntää selkäänsä ja hautautua tietokoneen ääreen tekemään muuta. Keskustelu etenee samaan malliin kuin tavallisella vastaanotolla. Lähetteet annetaan normaaliin tapaan.

– Kokemusta tämä tietenkin vaatii, Selänne toteaa.

Medics24:ssa etävastaanottoa pitäviltä lääkäreiltä edellytetään kymmenen vuoden työkokemusta.

Jyväskylän kokeilu laajeni vuoden alussa

• Jyväskylän valinnanvapauskokeilu laajeni vuoden alussa, mukana on noin 133 000 asukasta.

• Noin 4500 ihmistä eli joka 30. potilas on vaihtanut terveyspalvelunsa yksityiselle palveluntuottajalle.

• Palveluntuottajina ovat Mehiläinen (mukana alusta eli helmikuusta 2017), Medics24 (kesäkuusta 2017), Pihlajalinna (syyskuusta 2017) ja Terveystalo (tammikuusta 2018).

• Suurin osa, yli 3000 potilasta, on siirtynyt Mehiläiselle.

• Medics24 hoitaa tällä hetkellä noin 170 valinnanvapauspotilasta. Mukana on noin 70 lääkäriä, jotka toimivat ammatinharjoittajina. Ylilääkäri on yrityksen palkkalistoilla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030