Pienikin suolankäytön vähentäminen pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä
Kolmen gramman päivittäinen suolankäytön vähentäminen henkilöä kohti on väestötasolla yhtä tehokas keino pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä kuin tupakoinnin vähentäminen, laihduttaminen ja kolesterolin lasku, tuoreessa tutkimuksessa todetaan.
Kolmen gramman (1 200 mg natriumia) päivittäinen suolankäytön vähentäminen henkilöä kohti on väestötasolla yhtä tehokas keino pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä kuin tupakoinnin vähentäminen, laihduttaminen ja kolesterolin lasku, todetaan NEJM:issä julkaistussa tutkimuksessa.
Jos jokainen amerikkalainen vähentäisi päivittäistä suolankäyttöään puolen teelusikallisen verran, Yhdysvalloissa säästyttäisiin vuosittain 44 000–92 000 kuolemalta. Sydän- ja verisuonitauteja puhkeaisi 60 000–120 000 tapausta vähemmän, aivohalvauksia ilmaantuisi 32 000–66 000 ja sydäninfarkteja 54 000–99 000 vähemmän nykyiseen verrattuna.
Hyöty koskettaisi kaikkia väestöryhmiä ja säästäisi terveydenhuoltomenoja 10–24 miljardia dollaria (n. 7–17 miljardia euroa) vuodessa. Tutkijoiden mukaan interventio olisi kustannustehokas, vaikka suolan kulutusta vähennettäisiin asteittain grammalla päivässä vuosina 2010–2019. Se olisi myös kustannustehokkaampaa kuin kaikkien korkeaa verenpainetta sairastavien lääkitseminen.
Näihin tuloksiin tutkijat tulivat arvioimalla sydän- ja verisuonisairauksien esiintymisen ja kustannukset eri väestöryhmissä, vertaamalla suolankäytön vähentämistä muihin sydän- ja verisuonisairauksien mahdollisiin ehkäisykeinoihin sekä korkean verenpaineen lääkehoitoon.
Yhdysvaltain viranomaiset pohtivat New York Times -lehden mukaan sekä liittovaltio-, osavaltio- että kuntatasolla keinoja, joilla elintarvikevalmistajat saataisiin vähentämään suolan käyttöä valmisruuissa ja jalostetuissa elintarvikkeissa, joista amerikkalaisten uskotaan saavan suurimman osan suolastaan.
Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac