Ajan­kohtai­sta

Pietikäinen haluaa työelämään kipuohjelman

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ajaa Eurooppaan kipuohjelmaa, joka lisäisi tietoisuutta kipukroonikoista työpaikoilla.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
Handout / Sirpa Pietikäinen

Stereotyyppinen ajattelu sairauslomista ja kivun väheksyminen käyvät europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan työpaikoilla kalliiksi.

– Pitäisi miettiä, mitä oikeasti merkitsee, että työpaikalla on kipukroonikko. Parhailta työpaikoilta saamme jo rohkaisevia esimerkkejä siitä, miten hänet voidaan pitää työssä pienin ja helpoin keinoin. Mitä työjärjestelyjä voidaan tehdä? Voidaanko muuttaa työaikoja? Entä hoitoa ja laitteita avuksi, hän sanoo.

Pietikäinen esitti näkemyksensä Societal Impact of Pain (SIP) -foorumin ensimmäisessä Suomen-tapahtumassa perjantaina. Hän muistutti, että yksi viidestä kokee kroonista kipua. Kustannukset EU:lle ovat 240 miljardia euroa vuodessa.

Mallia harvinaissairauksista

Konkreettisia toimia kipuohjelman eteen ei Pietikäisen mukaan ole vielä tehty.

Yhden mallin antavat Pietikäisen mukaan harvinaissairaudet. Niille on Euroopan laajuisia keskuksia, joissa hoitoja voidaan verrata ja joihin potilaat voivat hakeutua rajojen yli. Keskukset kokoavat tiedot kivunhoidosta ja tutkimuksesta yhteen, jakavat parhaat käytännöt ja edistävät verkostoitumista.

Pietikäinen pitää tärkeänä myös lisätä EU:n kansalaisten, lääkärien ja jäsenmaiden tietoisuutta kroonisen kivun luonteesta.

– Euroopassa on jo ohjelmia sydäntaudeille, syövälle, diabetekselle ja monille muille sairauksille. Kipu täytyy saada samaan sarjaan, Pietikäinen sanoi.

Päättäjille hän tarjosi käytännön keinon.

Lue myös

– Poliitikot voisivat laittaa paperiliittimen sormeensa ja pitää sitä päiviä. Vaikka se ei ole vielä edes kunnon kipua, ajattelu avartuu, hän sanoi.

Kipuohjelmaan kuuluisi hankkia tilastot ja mittarit sille, kuinka moni ja kuinka pitkään kivusta Euroopassa kärsii ja mitä seurauksia siitä on. Samoin suosituksia lääkäreille, jotta hoidot saadaan riittävän aikaisin liikkeelle.

SIP-foorumin tavoite on parantaa kivunhallintaa ja -hoitoa Euroopassa. Se haluaa myös vähentää kroonisen kivun vaikutusta yhteiskuntaan ja yksilöiden elämään.

Ensimmäistä Suomen-tapahtumaa olivat järjestämässä Suomen Kivuntutkimusyhdistys, Suomen Kipu sekä Tuki- ja liikuntaelinliitto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030