Pitäisikö C-hepatiittia seuloa?
Yhdysvaltojen tartuntatautivirasto suosittaa, että kaikille vuosina 1945–65 syntyneille pitäisi tehdä C-hepatiittitestit. Arviolta 3,2 miljoonalla yhdysvaltalaisella on tällä hetkellä C-hepatiitti-infektio.
Kaikille vuosina 1945–65 syntyneille pitäisi tehdä C-hepatiittitestit, suosittaa Yhdysvaltojen tartuntatautivirasto JAMA:n uutisissa. Seulonnan avulla voitaisiin löytää arvioiden mukaan yli 800 000 C-hepatiittitartuntaa ja säästää yli 120 000 ihmishenkeä.
– Koska C-hepatiitti aiheuttaa vähän silmäänpistäviä oireita, monet infektoituneista eivät tiedä kantavansa virusta ja sitä, että virus vahingoittaa heidän maksaansa, sanoo suositusten laatimisesta vastaava tutkija Bryce Smith Yhdysvaltojen tartuntatautivirastosta.
Arviolta 3,2 miljoonalla yhdysvaltalaisella on tällä hetkellä C-hepatiitti-infektio. Noin 75 % infektioista on vuosina 1945–65 syntyneillä henkilöilä. Yhdysvaltojen tartuntatautiviraston mukaan seulonta on ainoa tapa, jolla miljoonat virusta kantavat ihmiset löydetään ja epidemia saadaan pysäytettyä.
C-hepatiitti on tärkein maksansiirron syy Yhdysvalloissa.
Seulonta vain riskiryhmille Suomessa
– Toistaiseksi mikään julkaistu hoitosuositus ei puolla C-hepatiitin seulontaa muille kuin riskiryhmille, toteaa professori, ylilääkäri Martti Färkkilä HYKS:n gastroenterologian klinikasta.
Kyseisiin riskiryhmiin kuuluvat mm. henkilöt, joiden maksa-arvot ovat poikkeavat, suonensisäisten huumeiden käyttäjät, HIV-positiiviset henkilöt ja potilaat, jotka ovat saanet verensiirron, hyytymistekijävalmisteita tai elinsiirron ennen vuotta 1990.
Färkkilän mukaan maksakirroosin kehittymisriski vaihtelee merkittävästi eri populaatioissa. Riski näyttää olevan alle 5 % 20 ensimmäisen vuoden aikana C-hepatiitti-infektion saamisesta.
Hän toteaa, että maksasyövän kehittyminen on myös harvinaisempaa maksakirroosipotilailla kuin on aiemmin esitetty.
– Suomessa infektio on nuori. Infektoituneista noin 80 %:lla ei ollut lainkaan tai oli vain vähän sidekudosta, kun tutkimme asiaa yli viidelläsadalla C-hepatiitin kantajalla maksabiopsia-aineistossa, Färkkilä kuvaa.
Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia