Ajan­kohtai­sta

Pitkäaikainen parasetamolialtistus sikiöaikana yhteydessä piilokiveksisyyteen?

Äidin säännöllinenkään parasetamolin käyttö raskausaikana ei lisää poikavauvan piilokiveksisyyden riskiä merkittävästi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000040063643.jpg

Äidin säännöllinenkään parasetamolin käyttö raskausaikana ei lisää poikavauvan piilokiveksisyyden riskiä merkittävästi.

Tanskalaistutkimuksessa selvitettiin parasetamolin vaikutusta piilokiveksisyyden riskiin. Tutkimuksen aineistona oli tiedot 47 400 pojasta, joiden tiedot oli kirjattu Danish National Birth Cohort -aineistoon vuosina 1996–2002. Heistä 980:llä diagnosoitiin piilokiveksisyys. Poikien äitien lääkkeiden käyttöä selvitettiin kyselyn avulla. Tutkimus julkaistiin Epidemiology-lehdessä.

Parasetamolin käyttö yli neljän viikon ajan herkässä kehitysvaiheessa (kehitysviikoilla 8–14) oli tutkimuksen mukaan yhteydessä kohonneeseen riskiin, että pojalle kehittyi piilokives. Satunnaisella parasetamolin käytöllä ei ollut vaikutusta.

Teratologisen tietopalvelun lääkärin Heli Malmin mukaan tutkimuksen merkitys on vähäinen, sillä tutkimuksen tuloksiin sisältyy paljon virhemahdollisuuksia.

– Naisilla, jotka syövät raskausaikana säännöllisesti särkylääkkeitä, on luultavasti kroonisia sairauksia ja muita lääkityksiä, joiden mahdolliset vaikutukset sikiöön pitäisi ottaa paremmin huomioon.

Lisäksi piilokiveksisyyden riski kasvoi vain vähän.

– Piilokiveksisyyden riski oli tanskalaisaineistossa normaalisti noin kaksi prosenttia. Tutkimuksessa parasetamolia yli neljä viikkoa herkässä kehitysvaiheessa käyttäneillä riski kohosi 2,8 prosenttiin. Tilastollisesti merkittävää eroa ei kuitenkaan todettu operaation (orkiopeksia)johtavissa tapauksissa.

Tanskalaistutkimuksen taustalla ovat eläinkokeet, jotka ovat osoittaneet sikiöaikaisen parasetamolialtistuksen aiheuttavan feminisaatiota urosrotilla. Malmin mukaan tarvitaan lisää epidemiologisia tutkimuksia ennen kuin parasetamolin vaikutuksista poikien piilokiveksisyyteen voi vetää sellaisia johtopäätöksiä, joilla on vaikutuksia raskaana oleville naisille annettuihin suosituksiin.

Hertta Vierula
Kuva: Andres Rodriguez/Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030