Pohjois-Karjala puolitti lonkkamurtumapotilaiden sairaalapäivät
48 vuorokautta tippui 18:aan. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyö kannattaa.
Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote on kehittänyt lonkkamurtumapotilaiden hoitoa ja kuntoutusta niin, että potilaat kotiutuvat yli puolet nopeammin kuin ennen.
Leikkaushoitoa tarvitsevat potilaat kotiutuvat nyt noin 18 vuorokauden hoidon jälkeen. Aiemmin hoito kesti noin 48 vuorokautta, mikä on valtakunnallisestikin pitkä aika.
Potilas saa uudessa hoitopolussa saman hoidon ja kuntoutuksen kuin aiemminkin, ja siirtymät hoidon vaiheesta seuraavaan ovat sujuvampia.
Kuntayhtymän mukaan muutos on erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyön ansiota. Samaan organisaatioon siirtymisen myötä toimintatapoja lonkkamurtumien hoidossa on yhtenäistetty ja selkiytetty.
– Kehittämisryhmä kuvasi leikkausta vaativan lonkkamurtuman hoidon vaiheet ja tunnisti siinä olevat viiveet. Hoitoprosessiin tehtiin useita konkreettisia muutoksia, joilla siirtymät hoidon vaiheesta toiseen saatiin sujuvammiksi. Esimerkiksi päivystyksessä vietetty aika lyhenee, kun ensihoito kuljettaa suoraan röntgeniin henkilön, jolla epäillään lonkkamurtumaa. Henkilö siirtyy tämän jälkeen päivystykseen, jossa röntgenkuvat ovat lääkärin käytettävissä jo ensikohtaamisella, Siun sote tiedottaa.
Huhtikuun ja elokuun välisenä aikana Siun sotessa on hoidettu yli 40 lonkkamurtumapotilasta uuden hoitopolun mukaisesti.
Kuva: Fotolia