1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Pohjois-Syyriasta loppuvat happi ja koronatestit
Ajan­kohtai­sta

Pohjois-Syyriasta loppuvat happi ja koronatestit

Pohjois-Syyriassa on käynnissä tähänastisista vakavin korona-aalto, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö.

Pohjois-Syyriasta loppuvat happi ja koronatestit Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii poikkeuksia patentteihin matalan tulotason maiden koronatilanteen helpottamiseksi. Rajalliset happivarastot eivät pian riitä, ja sairaaloiden testipakkaukset loppuvat kesken. Syyrian luoteisosissa terveydenhuolto ei enää selviä, ja koillisessa virus leviää huolestuttavaa vauhtia.

Luoteis-Syyriassa vahvistettujen koronatapausten määrä lähes kaksinkertaistui syyskuussa. Tapauksia oli 73 000 verrattuna elokuun lopun 39 000 tapaukseen.

– Tässä aallossa on diagnosoitu jopa 1 500 tapausta päivässä, kun aiemmissa aalloissa tapauksia oli korkeintaan 600 päivässä, toteaa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Syyrian työn johtaja Francisco Otero y Villar tiedotteessa.

Alueella on neljä miljoonaa ihmistä, mutta 33 koronataudin hoitokeskuksesta vain 16 on toiminnassa tällä hetkellä. Koska terveydenhuollon toiminta on jo valmiiksi rajallista, ja testaus on toimitusongelmien takia puutteellista, viruksen todellista levinneisyyttä on mahdotonta arvioida, eikä riittävää apua voida tarjota.

Vain kolme prosenttia väestöstä rokotettu

Virus pääsee leviämään, sillä ihmiset eivät pääse terveydenhuollon piiriin, ja vain kolme prosenttia alueen väestöstä on täysin rokotettu. Rokotteita on jaettu alueella hitaasti ja ihmiset epäröivät rokotteiden ottamista.

Lue myös

– Näemme epidemian laajuuden suoraan sairaaloissamme. Ihmiset, jotka tarvitsevat epätoivoisesti happea tai tehohoitoa, ovat jumissa jonoissa, koska vuodepaikkoja ja hengityskoneita ei ole tarjolla. Siksi kuolleisuus on nyt suurempi aiempiin aaltoihin verrattuna. Afrinissa lähes puolet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemaan keskukseen tällä hetkellä otettavista potilaista on 16–40-vuotiaita. Koronaviruksen vakavaan tautimuotoon sairastuvat siis nyt myös ihmiset, joiden ajateltiin aiemmin olevan melko turvassa siltä, Villar sanoo tiedotteen mukaan.

Lääkärit Ilman Rajoja lisää toimintaansa vastatakseen lisääntyneeseen tarpeeseen. Yli 13 prosenttia kaikista tartunnan saaneista asuu maan sisäisille pakolaisille tarkoitetuilla leireillä. Lääkärit Ilman Rajoja kiertää leireillä tekemässä COVID-19-testejä ja jakaa pakolaisille tarvikkeita tartuntojen ehkäisemiseksi. Elokuussa järjestö avasi uudelleen jo sulkemiaan COVID-19-eristyskeskuksia ja alkoi jälleen tukea alueen koronahoitokeskuksia ja hengityselinsairauksiin erikoistunutta sairaalaa.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Olli Vapalahti: Uudessa virusvariantissa on huolestuttavia piirteitä

Vielä ei voi päätellä, miten hyvin eteläisessä Afrikassa havaittu variantti leviää erilaisissa olosuhteissa.

Tiedepääkirjoitus
Eteisvärinää löytyy, jos sitä haetaan – mutta mikä on terveyshyöty?

Eteisvärinän seulonnan terveyshyödyt ovat vielä osoittamatta, kirjoittavat Mika Lehto ja Juhani Airaksinen.

Kolumni
Tunnustan

Taide selviää kaikesta, jopa somesta, vaikka fiktion voisi jo julistaa kuolleeksi, kirjoittaa Roope Sarvilinna.

Ajassa
THL kehottaa välttämään matkustamista eteläiseen Afrikkaan

Kyseessä on varotoimi uuden koronavirusvariantin varalta.

Tieteessä
Lupaavia lääke-ehdokkaita suolen mikrobiston suojaksi antibiooteilta

Tarkempi analyysi anti­bioottien tehosta suolistobakteereihin on tähän asti puuttunut.

Tieteessä
Hyödyttääkö geenimuutosten seulonta oireettomassa neutropeniassa?

Geenitutkimuksella yritettiin selvittää, onko tila oikeasti harmiton.