1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Postin lakko iskee myös terveydenhuoltoon
Ajan­kohtai­sta

Postin lakko iskee myös terveydenhuoltoon

STM kehottaa sairaanhoitopiirejä varmistamaan terveydenhuollolle välttämättömien lähetysten kulun lakon aikana.

Postin lakko iskee myös terveydenhuoltoon Kuva 1 / 1 Kuva: Aleksi Koskinen

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakon ulkopuolelle on rajattu ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät välttämättömät lähetykset. Tällaisia ovat muun muassa verinäyte- ja laboratoriolähetykset.

Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa sairaanhoitopiirejä, kuntia ja yksityisen terveydenhuollon yksiköitä olemaan yhteydessä PAU:n paikallistoimijoihin ja varmistamaan terveydenhuollolle välttämättömien lähetysten kulun lakon aikana.

STM:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollossa on paikallisesti arvioitava, onko niillä muita sellaisia kriittisiä lähetyksiä, joihin postilakko vaikuttaa. Tällaisissa tapauksissa on varauduttava käyttämään muita kuin Postin palveluja.

Sairaanhoitopiireissä varauduttu ennakkoon

Esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ilmoittivat jo viime viikolla varautuneensa ennakkoon lakkoon.

Sairaanhoitopiireissä lakko vaikeuttaa lähete- ja ajanvarauskirjeiden sekä potilaslaskujen toimittamista.

HUS on ohjeistanut lääkäreitä käsittelemään kiireelliset lähetteet mahdollisimman pian, jotta potilaille on voitu lähettää tieto ajanvarauksista. Kaikki kiireelliset ajat soitetaan potilaille ja myös osa vähemmän kiireellisistä ajanvarauksista.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Mikko Pietilän mukaan myös Turussa ilmoitetaan potilaille ajanvarauksista puhelimitse, ja myös tekstiviestimuistutuksin.

– Kutsun saaneille potilaille jo rutiinisti lähetettävät tekstiviestimuistutukset toimivat onneksi postilakonkin aikana. Se osaltaan varmistaa hoitokäyntien toteutumista, Pietilä kertoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Pohjois-Pohjanmaalla potilaat voivat tarkastaa vastaanottoajan sähköisen ajanvarauksen kautta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä lähetetään normaalisti noin 2 000–2 500 kirjettä päivittäin, joten monta kirjettä jää lähettämättä.

– Sairaalasta lähetettävät pakettimuotoiset postit Posti kuitenkin lupaa toimittaa lakon aikanakin. Näin esimerkiksi laboratorioiden näytteenottopaikoista saadaan näytteet toimitettua analysoitavaksi ajoissa, Pietilä jatkaa.

HUS:n potilaslaskut lähetetään potilaille lakon jälkeen, mutta lakko tulee ruuhkauttamaan kirjeiden käsittelyä myös lakon jälkeen. Siksi HUS aikoo siirtää laskujen eräpäiviä myöhäisemmäksi. Samoin tehdään myös Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Sairaanhoitopiirit eivät voi lähettää laskuja sähköpostilla tietoturvasyistä. Sen sijaan ne suosittelevat muuttamaan laskut e-laskuiksi, jolloin laskun saapuminen ei ole riippuvainen postinkulusta.

Lue myös

Kelan etuudet viivästyvät

Kelan etuudet viivästyvät lakon vuoksi. Erityisesti työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen maksaminen voi myöhästyä. Kelan mukaan hakemukset kannattaa täyttää ja liitteet lähettää Kelan verkkopalvelun kautta.

Saman verkkopalvelun kautta voi tarkistaa hakemuksen käsittelytilanteen.

Kela muistuttaa, että jos verkkoasiointi ei ole asiakkaalle mahdollista, Kelan palvelunumeroihin voi tehdä suullisen hakemuksen tai työttömyysajan ilmoituksen. Hakemuksen voi toimittaa myös Kelan palvelupisteisiin.

Postin lakon syynä on se, että valtio-omisteinen Posti haluaa siirtää työntekijöitään halvemman työehtosopimuksen piiriin. PAU:n mukaan tämä tulisi heikentämään työntekijöiden työehtoja ja palkkausta.

Lakko koskee noin 9 000:ta työntekijää, ja se kestää kaksi viikkoa. Neuvotteluja työnantajan ja PAU:n välillä aiotaan jatkaa keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.