Ajan­kohtai­sta

Potilastietojärjestelmät eivät tue sote-uudistusta

Lääkärien mielestä potilastietojen saaminen toisesta organisaatiosta vie liikaa aikaa.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Lääkärien mielestä potilastietojen saaminen toisesta organisaatiosta vie edelleen liikaa aikaa.

Kaksi kolmasosaa lääkäreistä kokee tietojärjestelmien tukevan huonosti yhteistyötä ja tiedonkulkua eri organisaatioiden lääkärien välillä. Lisäksi suurimman osan mielestä tieto muissa organisaatioissa määrätyistä lääkkeistä on huonosti saatavilla.

Tiedot käyvät ilmi Lääkäriliiton, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston kyselytutkimuksesta.

Liitto ja THL pitävät tärkeänä, että tiedonkulun ongelmat olisi ratkaistu ennen sote-uudistuksen mukaisen valinnanvapausjärjestelmän toteuttamista. Hoitoketjujen sujuvuus on laskettu pitkälti yhteentoimivien ja yhteisten tietojärjestelmien varaan.

– Potilasturvallisuuden takia potilastietojen tulee olla reaaliaikaisia ja näkyvissä kaikkien palvelua tuottavien yksiköiden tietojärjestelmissä ennen uuteen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään siirtymistä. Nyt on viimeinen aika laittaa tietojärjestelmät kuntoon, sanoo Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju liiton tiedotteessa.

Joka viides käyttää Kantaa päivittäin

Tutkimuksen mukaan lääkärit kokevat tiedonhaun Kanta-järjestelmästä hankalaksi. Keskimäärin joka viides lääkäri hakee sieltä potilastietoja päivittäin. Useimmin Kantaa käyttävät terveyskeskusten ja yksityisen sektorin lääkärit.

Lue myös

– Yksityisen sektorin toimijoille Kanta-palvelut ovat ratkaiseva parannus koetuista puutteistaan huolimatta. Julkisen terveydenhuollon potilastietojärjestelmissä oleva tieto potilaista ei ole ollut aiemmin yksityisen sektorin toimijoille käytössä hoitotilanteessa, kertoo yksikönpäällikkö Vesa Jormanainen THL:sta.

Potilastietojärjestelmät lääkärin työvälineenä -tutkimus toteutettiin kolmatta kertaa. Tutkimukseen vastasi yli 4 000 lääkäriä. Nyt julkaistut tiedot ovat ennakkotuloksia. Lopulliset tiedot valmistuvat loppuvuodesta.

Kuva: Sami Perttilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030