Ajan­kohtai­sta

Probiootit saattavat lievittää allergisia tulehduksia

Probiootit voivat ehkäistä tai lievittää rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/suolisto_by_Eraxion_Pixmac.jpg

Maitohappobakteerikannat Lactobacillus rhamnosus GG ja Lactobacillus rhamnosus Lc 705 vähensivät useiden syöttösolun allergisessa reaktiossa vaikuttavien geenien aktivaatiota Anna Oksaharjun väitöskirjan mukaan.

– Näyttääkin siltä, probiootit saattaisivat ehkäistä tai lievittää allergista tulehdusta sekä rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia syöttösolujen kautta. Tuloksia voitaisiin hyödyntää tulehduksellisten sairauksien hoidon kehityksessä, Anna Oksaharju sanoo.

Valtimonrasvoittumistaudille tyypillisistä valtimoissa olevista kertymistä on löytynyt patogeenisia Chlamydia pneumoniae- ja Aggregatibacter actinomycetemcomitans -bakteereja. Näiden on havaittu lisäävän tulehdusvälittäjäaineiden erittymistä tärkeistä immuunipuolustukseen kuuluvista soluista, syöttösoluista.

– Kun syöttösolut kohtaavat valtimossa olevassa kertymässä edellä mainittuja bakteereita, syöttösolujen tuottamat tulehdusvälittäjäaineet voivat edistää valtimonrasvoittumistaudin etenemistä, Oksaharju toteaa.


Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030