Ajan­kohtai­sta

Probioottien suolistoa suojaava mekanismi selvisi

Maitohappobakteerin tuottama laktosepiinientsyymi keskeyttää tulehdusprosessin tuhoamalla tulehdussoluja houkuttelevia kemokiinejä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/jogurtti_pixmac.jpg

Probioottisten bakteerien suoliston hyvinvointia edistävän vaikutuksen taustalla oleva mekanismi on selvinnyt biologian ja ravitsemustieteen tutkijoiden tiimityönä. Vaikutuksen takana on maitohappobakteerien tuottama entsyymi, laktosepiini, joka tuhoaa tulehdussoluja houkuttelevia kemokiinejä.

Tulehduksellista suolistosairautta potevilla on puutteellinen puolustuskyky näitä tulehdusta edistäviä tekijöitä vastaan, jolloin tulehdus kroonistuu. Maitohappobakteerien nauttiminen voi kuitenkin auttaa tulehduksen taltuttamisessa.

Laktosepiini on ennestään tuttu entsyymi ruokateknologisessa tutkimuksessa, mutta sen tarkkaa toimintamekanismia ei ole tunnettu. Tutkijat uskovat, että mekanismin tuntemus voi johtaa kroonisten suolistosairauksien kohdistettuun ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Tietyt maitohappobakteerikannat, kuten Lactobacillus paracasei, tuottavat tehokasta laktosepiiniä. Toisten kantojen tehokkuutta ei kuitenkaan ole osoitettu, ja osa probioottisina myytävistä tuotteista voi olla tehottomia.

Tutkimus on julkaistu Cell Host & Microbe -lehdessä.

Tiina Lautala

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030