Ajan­kohtai­sta

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle

Ilotulitteiden haittojen vähentämistä tavoittelevassa kansalaisaloitteessa ehdotetaan myynnin ja käytön rajoituksia.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
ANDOR BUJDOSO/Adobe/AOP

Kansalaisaloite ilotulitusten haittojen vähentämiseksi keräsi yli 50 000 kannattajaa jo ensimmäisen kuukauden aikana. Kannatusilmoituksia kertyi kaikkiaan 65 713.

Kansalaisaloitteen takana on viisitoista terveys-, potilas-, vammais- ja eläinjärjestöä. Mukana on myös Lääkäriliitto.

Kansalaisaloite rajaisi pyrotekniikkadirektiivin luokkiin F2ja F3 kuuluvat ilotulitteet vain ammattilaisten käyttöön.

– Ilotulitteiden käyttö aiheuttaa joka vuosi merkittävää haittaa ja vaaraa suurelle määrälle ihmisiä ja myös eläimiä. Ilotulitteiden aiheuttamat vammat ja terveyshaitat liittyvät lähes yksinomaan kuluttajakäyttöön. Ongelmien ratkaisemiseksi olisi järkevintä rajata ilotulitteiden käyttö vain ammattilaisille, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila tiedotteen mukaan.

Myös silmälääkäreiden kansainväliset järjestöt ovat ehdottaneet kuluttajakäyttöön tarkoitettujen ilotulitteiden poistamista.

Lue myös

– Kansalaisaloitteen hyväksyminen olisi paras keino, jolla jokavuotisista vammautumisista päästäisiin eroon, sanoo silmätautiopin professori, HUS:n silmäklinikan ylilääkäri Tero Kivelä.

Suomen Silmälääkäriyhdistys ry:n kyselyn mukaan ilotulitteet aiheuttivat viime vuodenvaihteessa 13 silmävammaa, joista 3 oli vakavaa ja 8 keskivaikeita. Vakavien silmävammojen määrä on viimeisen viiden vuoden pysynyt samalla tasolla.

Kirjoittajat

Hertta Vierula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030