Raskaudenaikainen painonnousu muuttaa suoliston mikrobistoa merkittävästi
Turun yliopiston tutkijaryhmä huomasi, että elimistö saattaa käyttää muuttunutta mikrobistoa tukemaan sikiön kasvua.
Painonnousu ja aineenvaihdunta muuttavat suoliston mikrobistoa merkittävästi. Elimistö saattaa käyttää muuttunutta mikrobistoa työkaluna tukemaan sikiön kasvua. Tämän havaitsi professori Erika Isolaurin tutkimusryhmä Turun yliopistossa. Tutkimus julkaistiin nyt Cell-lehdessä.
Tutkimusryhmä selvitti, että raskaana olevilla naisilla suoliston mikrobiston koostumus muuttuu loppuraskaudessa tavallista yksipuolisemmaksi. Terveyttä edistävien bakteerien määrän todettiin pienenevän samalla, kun painon nousuun liittyvien bakteerien määrä kasvoi. Lisäksi tulehduksen merkit lisääntyivät raskauden aikana. Muutokset suoliston mikrobistossa eivät liittyneet äidin ruokavalioon. Tutkijat arvelevat, että immuunijärjestelmällä tai hormoneilla olevan vaikutusta asiaan.
Normaalisti haitalliset muutokset ovatkin hyväksi sikiölle
Raskauden viimeiseen kolmannekseen mennessä mikrobisto voi aiheuttaa muutoksia aineenvaihduntaan. Raskauden aikana nämä muutokset ovat terveellisiä äidille ja kehittyvälle lapselle, koska ne edistävät energian varastointia rasvakudokseen sekä auttavat tukemaan sikiön energiansaantia.
Vastaavat muutokset ilman raskautta puolestaan voivat kuitenkin johtaa mm. tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen, lihavuuteen tai tulehdussairauksiin ja muihin terveysongelmiin. Tutkimusryhmä selvittääkin tällä hetkellä, millainen mikrobisto muodostaa lapselle riskin sairastua näihin länsimaisiin elintapasairauksiin ja miten mikrobistoon voidaan vaikuttaa sairastumisriskin pienentämiseksi.
Kuva: Pixmac