Rasvainen kala suojaa eturauhassyövältä
Tutkimuksen mukaan useammin kuin kerran viikossa lohta syövien miesten syöpäriski oli 43 prosenttia pienempi kuin niiden, jotka eivät koskaan syöneet kalaa.
Vaikutuksen uskotaan perustuvan omega-3-rasvahappoihin, mutta perintötekijöillä on myös merkitystä.
Tutkijat kartoittivat 1500 eturauhassyöpää sairastavan ruotsalaismiehen ruokailutottumukset ja vertasivat niitä kontrolliryhmään. Useammin kuin kerran viikossa lohta syövien miesten eturauhassyövän riski oli 43 prosenttia pienempi kuin niiden, jotka eivät koskaan syöneet lohta.
Verikokeista tehdyt geenitutkimukset osoittivat, että tietyn COX-2-geenin kantajat hyötyivät rasvaisen kalan syönnistä eturauhassyövän kannalta. Heidän syöpäriskinsä oli 72 prosenttia pienempi kuin niiden, jotka eivät syöneet kalaa.
Maria Hedelin tutkimusryhmästä toteaa, että kyseinen geenimuutos puuttuu 40 prosentilta miehistä. Rasvaista kalaa kannattaa kuitenkin syödä.
– Tutkimus osoittaa, että ravintotekijöiden ja geenien välillä on yhteys. On aina vaikea sanoa, mikä geenien rooli on. Omega-3-rasvahapoista voi olla muita hyötyjä niille, joilta geenimuutos puuttuu, hän sanoo.
Tutkimus julkaistiin International Journal of Cancer -lehden verkkosivuilla.
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa.
Miia Soininen