Ajan­kohtai­sta

Rasvamaksataudin tutkija sai Martti Hämäläinen -palkinnon

Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys palkitsi Ville Männistön Itä-Suomen Lääketiedetapahtumassa.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
KYS/Riikka Myöhänen

Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys on myöntänyt vuoden 2021 Martti Hämäläinen -palkinnon dosentti, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Ville Männistölle. Palkinto jaettiin Itä-Suomen Lääketiedetapahtumassa

Ville Männistö työskentelee Kuopion yliopistollisen sairaalaan (Kys) gastroenterologian yksikössä maksasairauksien spesialistina.

Männistö on aktiivinen tutkija. Hän tekee tutkimustyötä kansallisesti kuin kansainvälisesti yhteistyössä Amsterdamin, Göteborgin ja Los Angelesin yliopistojen tutkimusryhmien kanssa. Hän on myös Suomen edustaja Euroopan gastroenterologia- ja maksasairausjärjestössä.

Männistön tutkimus kohdistuu tärkeään kansanterveydelliseen ongelmaan. Rasvamaksatauti on kansansairaus, johon liittyy merkittävä ylisairastuneisuus, ja se on tiiviisti yhteydessä valtimokovettumatautiin sekä maksasolusyövän kehittymiseen. Männistö on ollut mukana yli 35 kansainvälisessä julkaisusarjassa julkaistuissa alkuperäisartikkeleissa. Valtaosa näistä julkaisuista liittyy ei-alkoholiperäiseen rasvamaksatautiin tai rasvamaksatulehdukseen. Tällä hetkellä Männistö tutkii suoliston bakteeriflooran ja sappiaineenvaihdunnan merkitystä rasvamaksataudin synnyssä.

Lue myös

Kliinisen työn ja tutkimuksen ohella Männistö on toiminut sisätautien kliinisenä opettajana Itä-Suomen yliopistossa ja osallistunut merkittävästi myös tohtoriopiskelijoiden koulutukseen. Hän on gastroenterologian erikoistumiskoulutuksen vastuuhenkilö Itä-Suomen yliopistossa ja Kysissä.

Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys ry jakaa vuosittain Martti Hämäläisen nimeä kantavan tunnustuspalkinnon nuorelle tutkijalle kannustukseksi tutkijan uralle. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030