1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Rintaimplantteihin voi liittyä lymfoomariski
Ajan­kohtai­sta

Rintaimplantteihin voi liittyä lymfoomariski

Valviran mukaan lääkäreiden pitäisi ottaa riski puheeksi sekä rintaimplantteja harkitsevien uusien että tarkastukseen tulevien implantin aiemmin saaneiden potilaiden kanssa.

Rintaimplantteihin voi liittyä lymfoomariski Kuva 1 / 1

Rintaimplantteihin saattaa liittyä anaplastisen suurisoluisen lymfooman (BIA-ALCL) riski. BIA-ALCL on harvinainen non-Hodgkin-lymfooman alatyyppi. Kansainvälisesti vahvistettujen BIA-ALCL-tapausten määrä on kasvussa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira muistuttaa, että lääkäreiden tulee keskustella sekä rintaimplanttia harkitsevien uusien potilaiden että tarkastukseen tulevien implantin aiemmin saaneiden potilaiden kanssa mahdollisesta BIA-ALCL:n riskistä.

Lue myös

BIA-ALCL:n kehittymistä ei vielä täysin ymmärretä. Tapauksia on raportoitu jonkin verran potilailla, joille on laitettu niin sanotut karheat implantit. Kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia, joissa olisi kattavasti verrattu karheita ja sileitä implantteja saaneita potilaita, ei kuitenkaan ole tehty. Luotettavaa tieteellistä näyttöä syy-seuraussuhteesta ei vielä ole.

Valvira kuuluu sekä eurooppalaiseen että kansainväliseen BIA-ALCL-seurantaryhmään. Kansainvälinen seurantaryhmä pitää välttämättömänä BIA-ALCL:n tutkimusta ja seurantaa, jotta sairautta voitaisiin ymmärtää paremmin.

kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Psykoosi pääsi laaturekisterihankkeen pilotiksi

THL:n kansallisen laaturekisterihankkeen pilottia koordinoi psykiatri Jukka Kärkkäinen.

Ajassa
Satapsykiatria aloittaa lääkäreiden verkkokoulutuksen

Satapsykiatrian akatemia tuottaa verkkokoulutuksia psykiatrian alalta Satapsykiatrian ja Satakunnan alueen lääkäreiden tarpeisiin.

Tieteessä
Tiatsidit suojaavat Alzheimerin tautia sairastavia murtumilta

Murtumien riski väheni vain yli kolme vuotta jatkuneessa käytössä, selviää tutkimuksesta.

Ajassa
Uusi suositus yhtenäistää aivoverenkiertohäiriötä sairastavan toimintakyvyn arviointia

Suosituksen julkaisi kansallinen Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin asiantuntijaverkosto TOIMIA, jossa on mukana noin 60 organisaatiota.

Ajassa
Prep-hoidolla ehkäistään HIV-tartuntoja

Hoito on tarkoitettu ihmisille, joilla on suuri riski saada HIV-tartunta.

Ajassa
Näin puolueet haluavat jatkaa sotea

Viiden järjestäjän mallilla ei ole vieläkään suosiota.