1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Rintaimplantteihin voi liittyä lymfoomariski
Ajan­kohtai­sta

Rintaimplantteihin voi liittyä lymfoomariski

Valviran mukaan lääkäreiden pitäisi ottaa riski puheeksi sekä rintaimplantteja harkitsevien uusien että tarkastukseen tulevien implantin aiemmin saaneiden potilaiden kanssa.

Rintaimplantteihin voi liittyä lymfoomariski Kuva 1 / 1

Rintaimplantteihin saattaa liittyä anaplastisen suurisoluisen lymfooman (BIA-ALCL) riski. BIA-ALCL on harvinainen non-Hodgkin-lymfooman alatyyppi. Kansainvälisesti vahvistettujen BIA-ALCL-tapausten määrä on kasvussa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira muistuttaa, että lääkäreiden tulee keskustella sekä rintaimplanttia harkitsevien uusien potilaiden että tarkastukseen tulevien implantin aiemmin saaneiden potilaiden kanssa mahdollisesta BIA-ALCL:n riskistä.

Lue myös

BIA-ALCL:n kehittymistä ei vielä täysin ymmärretä. Tapauksia on raportoitu jonkin verran potilailla, joille on laitettu niin sanotut karheat implantit. Kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia, joissa olisi kattavasti verrattu karheita ja sileitä implantteja saaneita potilaita, ei kuitenkaan ole tehty. Luotettavaa tieteellistä näyttöä syy-seuraussuhteesta ei vielä ole.

Valvira kuuluu sekä eurooppalaiseen että kansainväliseen BIA-ALCL-seurantaryhmään. Kansainvälinen seurantaryhmä pitää välttämättömänä BIA-ALCL:n tutkimusta ja seurantaa, jotta sairautta voitaisiin ymmärtää paremmin.

kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto aloittaa yt-neuvottelut

Neuvotteluilla tavoitellaan puolen miljoonan euron säästöjä.

Ajassa
Etäkuntoutus antaa vaihtoehdon

Kelan hanke paljasti, että ­etäkuntoutus voi antaa yhtä hyvät tulokset kuin perinteinen kuntoutus.

Pääkirjoitus
Lääkäreille mahdollisuus tutkimustyöhön

Erityisen ongelmallinen vaihe tutkijan uralla on väitöskirjan jälkeinen aika, kirjoittaa Hannu Halila.

Ajassa
Eteisvärinän tunnistus kuluttajan taskuun

Kuopiolaisen Heart2Save-startupin ja Suunnon kehittämä tuote mahdollistaa muun muassa eteisvärinän tunnistamisen kotioloissa.

Kolumni
Veljen vartijana

Kollegoja hoitavat lääkärit kantavat suurta vastuuta, kirjoittaa Päivi Hietanen.

Keskustelua
Lääkkeiden saatavuushäiriöt pian paremmin näkyvillä

Tieto lääkkeiden saatavuudesta tulee vuoden vaihteessa osaksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkehakupalvelua.