Ajan­kohtai­sta

Robottiavusteinen tähystyskirurgia soveltuu gynekologisten syöpien leikkaushoitoon

Robottiavusteisen leikkaustekniikan käyttöönotto on ollut sujuvaa, ja robottiavusteiset leikkaukset ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja turvallisiksi.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Robottiavusteisen tekniikan käyttöönotto onnistui sujuvasti hyvin koulutetulta robottitiimiltä, ja motivoitunut henkilökunta oppi nopeasti robottileikkaustekniikan erityspiirteet. Näin toteaa Minna Mäenpää väitöstutkimuksessaan.

Kohdunrunkosyövän leikkauksissa todettiin robottileikkausten oppimiskäyrän olevan lyhyt, noin 10 leikkausta. Sen lisäksi, että leikkausaika lyheni, myös imusolmukkeita poistettiin enemmän oppimiskäyrän jälkeen. Leikkaussalivalmisteluissa todettiin niin ikään nopeutumista, ja leikkaussaliaikaa saatiin lyhennettyä merkittävästi jo ensimmäisten kuukausien jälkeen.

Robottiavusteinen tähystysleikkaus nopeampi kuin perinteinen tähystysleikkaus

Vertailevassa tutkimuksessa 101 kohdunrunkosyöpäpotilasta satunnaistettiin kahteen taustatekijöiltään mahdollisimman samanlaiseen ryhmään, joista puolelle tehtiin robottiavusteinen ja puolelle perinteinen tähystysleikkaus. Robottiavusteinen tähystysleikkaus todettiin merkitsevästi nopeammaksi leikkaustavaksi kuin perinteinen tähystysleikkaus. Robottiavusteisessa ryhmässä yhtään tähystysleikkausta ei tarvinnut muuttaa kesken leikkauksen avoleikkaukseksi, kun taas perinteisessä tähystysleikkausryhmässä muuntamisia oli viisi.

Leikkauksen aikana tulleita komplikaatioita oli robottiryhmässä vähemmän, mutta leikkauksen jälkeen tulleita komplikaatioita oli enemmän, joten kokonaiskomplikaatioiltaan ryhmät eivät merkitsevästi eronneet toisistaan.

Suhteellisen korkeat kustannukset robottiavusteisessa tähystyskirurgiassa

Leikkaustuloksissa ei ollut eroa ryhmien välillä. Robottiavusteinen tähystysleikkaus oli 37 prosenttia kalliimpi kuin perinteinen tähystysleikkaus. Kustannusten ero selittyi pääasiallisesti robottiavusteisen kirurgian kalliimmista instrumenteista ja laitteista.

Lue myös

Gynekologisten syöpäpotilaiden leikkaushoidossa imusolmukkeiden poistolla on merkittävä rooli, koska imusolmukelevinneisyys vaikuttaa usein potilaan jatkohoitoon. Para-aortaalialueen imusolmukkeiden poisto onnistui 83 prosentissa leikkauksista korkealle tasolle, vasemman munuaislaskimon alapuolella ja alemman suolilievevaltimon yläpuolella olevalle alueelle. Potilaista 22 prosentilla todettiin imusolmukkeissa syövän etäpesäkkeitä. Poistettujen imusolmukkeiden määrä lisääntyi para-aortaalialueella kirurgin leikkausmäärän lisääntyessä, ja oppimiskäyrä oli nähtävissä.

Robottiavusteinen tähystyskirurgia näyttää soveltuvan erinomaisesti gynekologisten syöpäpotilaiden leikkaushoitoon. Suhteellisen korkeiden kustannusten vastapainona on ollut vaativien leikkausten hyvä onnistuminen. Robottiavusteisen leikkaustekniikan käyttöönotto on ollut sujuvaa, ja robottileikkaukset ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja turvallisiksi.

LL Minna Mäenpään väitös Robotic-assisted laparoscopic surgery in gynecologic oncology (Robottiavusteinen laparoskooppinen kirurgia gynekologisessa onkologiassa) tarkastetaan 2.2.2018 Tampereen yliopistossa.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030