Ajan­kohtai­sta

Rokotetutkijat kyseenalaistavat Pfizergaten

BMJ väittää sokkoutuksen vaarantuneen koronarokotteen tutkimuksissa.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

British Medical Journal väittää lääkeyhtiö Pfizerin alihankkijan toimineen epäluotettavasti koronarokotetutkimuksissa.

BMJ:n mukaan Ventavia-nimisessä yrityksessä USA:ssa kaksoissokkoutetun tutkimuksen tekijät saattoivat erottaa, keille oli annettu plaseboa ja keille rokotetta. Lääkkeen jakamisen varmistavat tulosteet jätettiin BMJ:n lähteen mukaan osallistujien potilaskortteihin.

Osallistujat sijoitettiin paljastusten tekijän mukaan injektion jälkeen käytävälle, eikä henkilökunta valvonut heitä. Haittavaikutuksia kokeneisiin ei otettu myöhemmin asianmukaisesti yhteydessä.

Rokotteita myös saatettiin säilyttää väärässä lämpötilassa.

Ventavian kokeissa oli 1 000 osallistujaa kolmessa toimipisteessä. Osuus koko Pfizerin koronarokotteen kliinisestä tutkimuksesta oli pieni. Siihen osallistui 44 000 potilasta 153 tutkimuspaikassa.

Artikkeli kyseenalainen

Rokotetutkimuksen asiantuntijat ovat suhtautuneet BMJ:n väitteisiin skeptisesti.

MedPage Today -julkaisussa rokoteasiantuntijat kehottavat olemaan suoralta kädeltä uskomatta artikkelia. Väitteistä ei löydetä suoraa yhteyttä datan vaarantumiseen.

Ventavia kertoo samassa julkaisussa, että vastaavia syytöksiä tehtiin vuotta aiemmin ja ne todettiin perusteettomiksi.

Lue myös

Artikkelia on myös syytetty yksipuoliseksi ja vääristeleväksi. Ventaviaan ja Pfizeriin ei otettu ennen julkaisua yhteyttä.

Ventavia erotti viranomaisille puutteista raportoineen työntekijänsä. Pfizerille ilmoitettiin sen jälkeen ongelmista, ja asiassa tehtiin tarkastus.

BMJ:n mukaan Pfizer on palkannut ilmoituksen jälkeen Ventavian alihankkijaksi neljään muuhun kliiniseen rokotetutkimukseen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030