Ajan­kohtai­sta

Ruokapäiväkirja osoittaa kuidun vähentävän paksusuolisyöpäriskiä

Tutkimuksessa 2,4-kertainen määrä kuitua päivässä vähensi syöpäriskiä 30 %. Pelkän kyselydatan perusteella yhteyttä ei onnistuttu löytämään.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Leipa_kasvikset_Pixmac.jpg

Journal of the National Cancer Institute -lehdessä julkaistu brittitutkimus antoi lisävahvistusta sille, että ravintokuitu vähentää paksusuolisyövän riskiä.

Aiheesta on julkaistu ristiriitaisia tuloksia. Erityisesti potilaskyselyihin perustuvat tutkimuksissa yhteyttä ei ole aina löytynyt.

Tutkimuksessa käytettiin sekä ruokavaliokyselyä että ruokapäiväkirjaa. Ruokapäiväkirjojen perusteella ravintokuidun määrällä on merkitystä. Kuidun 24 gramman päiväsaanti vähensi syöpäriskiä 30 prosenttia verrattuna 10 grammaa kuitua päivässä nauttiviin. Kyselydatan perusteella yhteyttä ei kuitenkaan löytynyt.

Tutkimukseen osallistui 579 paksusuolisyöpäpotilasta ja 1996 verrokkipotilasta, jotka pitivät ruokapäiväkirjaa 4–7 päivän ajan. Suurin osa potilaista vastasi myös ruoka-ainekyselyyn.

Tutkijat pitävät ruokapäiväkirjaa kyselydataa luotettavampana menetelmänä todellisen kuidunsaannin arvioimiseen.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030