Säästääkö magneettikuva eturauhasen biopsialta?
Magneettikuvaus voisi olla tarkka ja turvallinen tapa selvittää, onko potilaalla hoitoa vaativa eturauhassyöpä.
Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 576 miestä, joilla epäiltiin eturauhassyöpää PSA-testin perusteella. Kaikille potilaille tehtiin magneettikuvaus ja kaksi erilaista biopsiaa.
Tarkan ja laajan TPM-biopsian mukaan 71 %:lla tutkituista oli syöpä. Niistä 40 % arvioitiin kliinisesti merkittäviksi. Ultraääniohjattu eturauhasen biopsia erotti 48 % hoitoa vaativista eturauhassyövistä. Magneettikuvauksen tarkkuus oli 93 %.
Tutkijoiden mukaan magneettikuvantamisella voitaisiin säästää biopsialta 27 % miehistä, joilla epäillään eturauhassyöpää.
Osalle miehistä olisi yhä tarpeen tehdä magneettikuvauksen lisäksi biopsia. Jos biopsian ottamisessa käytettäisiin hyväksi magneettikuvauksen tuloksia, saataisiin myös vähennettyä vääriä diagnooseja, joissa turhaan arvioidaan kasvaimen vaativan hoitoa.
Magneettikuvantaminen on kallista
– Magneettikuvausta on käytetty jo joitakin vuosia, mutta lähinnä jo todetun eturauhassyövän kuvantamisessa tai tilanteissa, joissa syöpäepäily säilyy huolimatta hyvänlaatuisista ultraääniohjatuista biopsioista. Nyt julkaistussa tutkimuksessa magneettikuvaus on tuotu jo epäilyvaiheeseen, sanoo TYKS:n urologian klinikan vastuualuejohtaja, dosentti Peter Boström.
Tutkimus on hänen mukaansa iso ja hyvin tehty, ja se on jo herättänyt paljon keskustelua maailmalla. Boström kertoo, että samantyyppistä tutkimusta tehdään parhaillaan myös Suomessa.
Hän arvioi, että suuntaus on kohti magneettikuvauksen kasvavaa käyttöä. Tarvitaan kuitenkin keskustelua kustannusvaikuttavuudesta, sillä magneettikuvaus on kallis. Jos vuosittain tehdyt, Boströmin arvion mukaan noin 10 000 biopsiaa korvataan magneettikuvauksella, se vaatii resursseja.
Boströmin mukaan iso, vastausta vaativa kysymys on se, rohjettaisiinko noin neljännekselle miehistä todella jättää biopsia tekemättä ja tyytyä vain magneettikuvauksen tuloksiin.