1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Saatavuushäiriöstä ilmoittaminen Fimeaan muuttuu
Ajan­kohtai­sta

Saatavuushäiriöstä ilmoittaminen Fimeaan muuttuu

Myyntiluvanhaltijoiden saatavuushäiriöistä ilmoittamista Fimealle uudistetaan asteittain 1. lokakuuta alkaen.

Saatavuushäiriöstä ilmoittaminen Fimeaan muuttuu Kuva 1 / 1

Lääkärilehden 34/2019 Keskustelua-palstalla Päivi Ruokoniemi, Johanna Linnolahti ja Tuukka Tenhunen kirjoittivat olevan mahdollista, että lääkkeen saatavuuden tarkistamisesta tulee lääkäreille uusi, pysyvä käytäntö osaksi lääkkeenmääräämistilannetta.

Saatavuushäiriöstä ilmoittaminen Fimeaan muuttuu asteittain 1. lokakuuta alkaen, jolloin uudet ilmoituslomakkeet tulevat käyttöön.

Muutoksissa on otettu huomioon myyntiluvanhaltijoiden saatavuushäiriöilmoittamisen käytäntöjä yhdenmukaistavat ohjeet, jotka EU:n lääkevalvontaviranomaiset ovat yhteistyössä suunnitelleet.

Tavoitteena on myös kehittää saatavuushäiriöistä tiedottamista osana Fimean verkkosivujen lääkehaun uudistushanketta.

Häiriötiedottaminen helpottuu

Saatavuushäiriöilmoittamisen ohella Fimea kehittää omaa saatavuushäiriöistä tiedottamistaan. Häiriötiedot tuodaan entistä paremmin lääkettä määräävien ja toimittavien terveydenhuollon ammattilaisten saataville käytännön työssä.

Fimea uusii verkkosivuillaan olevan lääkehaun. Kerättyä dataa on myös tulevaisuudessa mahdollista hyödyntää laajemmin, kun saatavuushäiriötiedot ovat käytettävämmässä muodossa.

Lääkevalmisteiden saatavuushäiriöt tulevat jatkossa lääkehaussa näkyväksi, jos haetulla lääkevalmisteella on parhaillaan saatavuushäiriö. Suoran linkin takaa pääsee myös saatavuushäiriötä koskeviin tarkempiin tietoihin, kuten häiriön arvioituun kestoon.

Lue myös

Saatavuushäiriöitä käsittelevälle sivulle tulee lisäksi oma hakukone, jonka avulla voi etsiä tiettyjä tuotteita tai vaikuttavia aineita ja niihin liittyviä saatavuustietoja. Kehitysprojektin on tarkoitus valmistua vuodenvaihteessa.

Fimea julkaisee tällä hetkellä vastaanottamansa myyntiluvanhaltijan ilmoitukset tilapäisistä saatavuushäiriöistä verkkosivuillaan pdf-muodossa. Saatavuushäiriölomakkeiden ja niiden liitetiedostojen julkaiseminen luetteloina verkkosivuilla lakkaa, kun uusi lääkehaku ja saatavuushäiriöhaku on saatu käyttöön.

Lisätietoja: Fimea.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.