Sähköinen resepti on sujuvoittanut lääkkeen määräämistä
Sähköisen reseptin korjaaminen on lääkäreiden mukaan silti hidasta ja monimutkaista, selviää tutkimuksesta.
Reseptien sähköinen käsittely on sujuvoittanut lääkkeiden määräämistä, selviää julkisen perusterveydenhuollon lääkäreille tehdystä Itä-Suomen yliopiston haastattelututkimuksesta. Tutkimukseen haastatelluista 42 lääkäristä valtaosa eli 38 lääkäriä oli sitä mieltä, että työ nopeutui, koska Reseptikeskuksesta voitiin tarkistaa mitä lääkkeitä potilas käyttää ja mitä lääkkeitä hänelle on määrätty muualla. Reseptikeskusta hyödynnettiin erityisesti tuntemattomien potilaiden kanssa. Työ sujuvoitui myös paperittomuuden takia.
Vaikka työ sujuvoitui, niin yhtä moni lääkäreistä oli sitä mieltä, että sähköisen reseptin korjaaminen on liian monimutkaista ja hidasta. Siksi he usein kirjoittavat kokonaan uuden reseptin. Lääkäreiden mukaan ongelmia aiheutuu myös potilastietojärjestelmän ja Reseptikeskuksen välisen yhteyden kanssa. Esimerkiksi potilastietojärjestelmässä reseptiin tehdyt muutokset eivät tallennu automaattisesti Reseptikeskukseen. Lääkärit turhautuvat myös tietojen käsittelyn ja siirron hitauteen järjestelmien välillä.
Tutkimukseen haastatelluista lääkäreistä lähes puolet kertoi, että Reseptikeskuksesta on vaikea hahmottaa potilaan ajantasainen lääkitys, koska tarpeettomia reseptejä ei poisteta sieltä. Näin potilastietojärjestelmässä ja Reseptikeskuksessa olevat potilaan lääkitystiedot poikkeavat toisistaan, jolloin potilaan saaman lääkehoidon tarkoituksenmukaisuuden arviointi hankaloituu. Potilaan ajantasaisen kokonaislääkityksen tietäminen on keskeinen osa potilas- ja lääkitysturvallisuutta.
Tutkimusta varten haastateltiin 42 lääkäriä viideltä eritysvastuualueelta (HYKS, TYKS, TAYS, KYS ja OYS) keväällä 2015.
Kuva: Panthermedia